ΦΕΡΝΟΥΜΕ ΤΗ ΦΥΣΗ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΩΞΟΥΜΕ ΤΟ ΑΓΧΟΣ

Οι απαιτήσεις της καθημερινότητάς μας σίγουρα είναι πηγή άγχους και στρες. Η αλήθεια, όμως είναι πως και το περιβάλλον της μεγαλούπολης δε βοηθά στην καταπολέμησή του. Έρευνες, άλλωστε, έχουν συμπεράνει πως οι μορφές ρύπανσης που επικρατούν στα αστικά κέντρα επηρεάζουν τα επίπεδα του άγχους, με αποτέλεσμα διαταραχές ύπνου και μειωμένες επιδόσεις στους εργαζόμενους αλλά και στους μαθητές και τους φοιτητές. Και το αυξημένο άγχος με τη σειρά του, είναι αυτό που πυροδοτεί παθήσεις όπως η κατάθλιψη ή ακόμη και νευρολογικές νόσους, όπως το Alzheimer.

Κάπου εδώ είναι που μπορεί να μας βοηθήσει η Μητέρα Φύση. Δεν εννοούμε τα αφεψήματα και τα βότανα που καταστέλλουν το αίσθημα του άγχους, αλλά η επαφή μας με τη φύση. Το να περπατήσουμε σε μία παραλία ή σε ένα πάρκο. Περνώντας χρόνο κάπου μακριά από την ένταση της πόλης, ο εγκέφαλος απελευθερώνει ντοπαμίνες, μειώνοντας έτσι τη δραστηριότητα των κέντρων του εγκεφάλου που σχετίζονται με το στρες. Ταυτόχρονα, η αρτηριακή πίεση κι ο καρδιακός ρυθμός εξισορροπούνται, ενώ μειώνονται κι οι μυϊκές εντάσεις.

Πώς μπορούμε, επομένως, να εκμεταλλευτούμε τη συνδρομή της Φύσης για την καλή μας υγεία;

01 Βρίσκουμε (έστω λίγο) χρόνο για να βρεθούμε στη φύση. 

Μπορούμε μία μέρα την εβδομάδα να την αφιερώσουμε σε μία μεγάλη βόλτα στην παραλία, στο πάρκο ή σε κάποιο κοντινό δάσος. Μπορούμε, επίσης, μία φορά το μήνα να “ξεφεύγουμε” για ένα διήμερο σε κάποιον προορισμό μακριά από τη βαβούρα της πόλης. Εδώ να τονίσουμε πως αυτό έχει αξία αν τεθεί ως προτεραιότητα μας, σα μία ρουτίνα, δηλαδή, που δε θα τη χαλάσουμε no matter what.

02 Φέρνουμε τη φύση στο σπίτι μας. 

Ανάλογα μπορούμε να επεκτείνουμε την επαφή μας με τη φύση μέσω της διακόσμησης στο χώρο μας. Επενδύουμε σε φωτογραφίες και καδράκια που απεικονίζουν τοπία (μια παραλία, ένα ξέφωτο, ό,τι σας ευχαριστεί στο μάτι) και προσθέτουμε γλαστράκια. Η φύση, όμως, μπορεί να είναι κοντά μας ακόμη κι όταν διαλογιζόμαστε στο σπίτι. Πώς; Χάρη στις αντίστοιχες εφαρμογές των smartphones που έχουν μία καλή συλλογή από ήχους που παραπέμπουν σε φύση – προσωπικά λατρεύω το Calm που μπορείτε να “κατεβάσετε” σε Android και iPhone.

03 Δημιουργούμε το δικό μας παρτέρι ή (γιατί όχι;) κήπο. 

Ακόμη και για εμάς τα “παιδιά της πόλης” είναι εύκολο να ασχοληθούμε με την κηπουρική. Αφιερώνουμε, λοιπόν, λίγο χρόνο στη φροντίδα του χώματος στις γλάστρες μας και το πότισμα. Ακόμη, όμως, και το να καμαρώσουμε τα λουλούδια που φροντίζουμε μόνοι μας είναι αρκετό για να μας φέρει πιο κοντά στη φύση κι άρα να μας χαλαρώσει. Αν κάποιοι, μάλιστα, είστε πιο τυχεροί κι έχετε κήπο στο σπίτι σας… υπέροχα! Μπορείτε να “στήσετε” το δικό σας μικρό μποστάνι με λαχανικά φυτεμένα από τα χεράκια σας – κι άρα πιο υγιεινά γεύματα στο πιάτο σας!

04 Ψωνίζουμε απευθείας από τον παραγωγό.

 Κάνουμε βόλτα στη λαϊκή αγορά της γειτονιάς μας και αγοράζουμε τα προϊόντα που θέλουμε κατευθείαν από τον παραγωγό… Eίτε πρόκειται για φρούτα και λαχανικά είτε για προϊόντα ζωικής προέλευσης. Εξυπακούεται πως δε διστάζουμε να τον ρωτήσουμε όσα θέλουμε να μάθουμε για τον τρόπο καλλιέργειας και παραγωγής των προϊόντων. Όσο πιο κοντά στη φύση είναι η διατροφή μας τόσο το καλύτερο για την ψυχική μας υγεία – κι όχι μόνο, ασφαλώς!

05 Γυμναζόμαστε έξω. 

Η πόλη έχει σίγουρα τα “στραβά” της, αλλά μας προσφέρει και κάποιες ανάσες πρασίνου με πάρκα ελκυστικά για περίπατο, παιχνίδι και χαλάρωση. Μπορούμε, λοιπόν, να κάνουμε την καθημερινή μας γυμναστική στο πάρκο, να κάνουμε μία βόλτα ή ακόμη και να διαλογιστούμε εκεί. Αρκούν μόλις είκοσι λεπτά μέσα την ημέρα μας και η πλήρης εστίαση των αισθήσεών μας στο περιβάλλον γύρω μας. Το τελευταίο, μάλιστα, μπορεί να γίνει πολύ εύκολο για όσους έχουν σκύλο. Είναι κι υπέροχη παρέα, άλλωστε!

Αντί, λοιπόν, να αφήνουμε το άγχος να μας “νικά”… Φροντίζουμε να βρισκόμαστε κοντά στη φύση ώστε να χαλαρώνουμε και να διασκεδάσουμε! Έτσι ανανεώνουμε την ενέργειά μας και θωρακιζόμαστε ενάντια στο στρες της καθημερινότητας!

Featured image: unsplash.com/@gettyimages

You may also like