ΓΙΑΤΙ ΝΙΩΘΟΥΜΕ ΠΙΟ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΙ ΤΟΥΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΥΣ ΜΗΝΕΣ;

Όταν καλωσορίζουμε τη ζεστή αγκαλιά του καλοκαιριού, κάτι μαγικό συμβαίνει. Οι άνθρωποι αρχίζουν να χαμογελούν λίγο πιο λαμπερά, τα βήματά τους γίνονται πιο ανάλαφρα και ένας αέρας χαράς φαίνεται να διαπερνά την ατμόσφαιρα. Δεν είναι τυχαίο ότι συχνά νιώθουμε πιο ευτυχισμένοι την καλοκαιρινή περίοδο. Οι ηλιόλουστες μέρες και τα γαλήνια βράδια έχουν βαθιά επίδραση στη διάθεση και την ευεξία μας,. Φέρνουν μια σειρά από θετικά συναισθήματα που μπορούν να ανυψώσουν τη διάθεσή μας και να ενισχύσουν τη συνολική μας ευτυχία. Σίγουρα όλοι το νιώθετε και πόσο μάλλον το μυρίζετε από τα υπέροχα λουλούδια στην ατμόσφαιρα, γαρδένιες, γιασεμιά και τριαντάφυλλα. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι όμως, για τους οποίους τείνουμε να νιώθουμε μεγαλύτερη ευτυχία αυτούς τους μήνες. Ας εξερευνήσουμε μερικούς από τους παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτό το τόσο απολαυστικό φαινόμενο.

Αυξημένη έκθεση στο ηλιακό φως- Σύνθεση βιταμίνης D

Το φως του ήλιου έχει αξιοσημείωτη επίδραση στην ψυχική υγεία μας. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, οι μέρες είναι μεγαλύτερες και ο ήλιος είναι πιο λαμπερός, επιτρέποντάς μας να απορροφήσουμε περισσότερη από τη λάμψη του. Το ηλιακό φως πυροδοτεί την παραγωγή σεροτονίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που προάγει τα συναισθήματα της ευτυχίας και της ευεξίας. Επίσης, είναι μια κρίσιμη πηγή βιταμίνης D, η οποία παίζει ζωτικό ρόλο στη διατήρηση της σωματικής και ψυχικής μας υγείας. Είναι απαραίτητη για την υγεία των οστών, τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και την υγεία του εγκεφάλου. Έρευνες δείχνουν ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης D μπορεί να συνδέεται με την κατάθλιψη και την κακή διάθεση.

Υπαίθριες δραστηριότητες και φύση

 Η καλοκαιρινή περίοδος προσφέρει άφθονες ευκαιρίες για συμμετοχή σε υπαίθριες δραστηριότητες και σύνδεση με τη φύση. Είτε πρόκειται για κολύμπι στην θάλασσα, για πεζοπορία μέσα σε καταπράσινα άλση ή απλά για πικνίκ στο πάρκο… Το να βρίσκεσαι στη φύση έχει βαθιά επίδραση στην ευημερία μας. Τα ζωντανά χρώματα, ο καθαρός αέρας και οι ήχοι της φύσης μας βοηθούν να νιώθουμε πιο συνδεδεμένοι με τον κόσμο γύρω μας, προάγοντας την αίσθηση της ευτυχίας και της ηρεμίας.

Κοινωνικές εκδηλώσεις – συναυλίες

Το καλοκαίρι είναι μια εποχή που οι άνθρωποι έρχονται πι κοντά. Από μπάρμπεκιου στην πίσω αυλή μέχρι υπαίθριες συναυλίες και φεστιβάλ, υπάρχουν πολλές κοινωνικές συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια αυτής της σεζόν. Αυτές οι αλληλεπιδράσεις παρέχουν ευκαιρίες για οικοδόμηση και ενίσχυση σχέσεων. Είναι ζωτικής σημασίας για την ευτυχία και τη συνολική ψυχική μας ευεξία. Η χαρά του να περνάς ποιοτικό χρόνο με αγαπημένα πρόσωπα, να συμμετέχεις σε κοινές δραστηριότητες και να δημιουργείς μόνιμες αναμνήσεις προσθέτει την αίσθηση της ευτυχίας.

Περίοδος χαλάρωσης και διακοπών

Για πολλούς, το καλοκαίρι σημαίνει ένα διάλειμμα από τη δουλειά ή το σχολείο. Προσφέρεται η να χαλαρώσουν, να επαναφορτιστούν και να επιδοθούν σε δραστηριότητες αναψυχής. Είτε πρόκειται για διακοπές σε έναν εξωτικό προορισμό είτε απλώς για χαλάρωση στο σπίτι, είναι μια αναγκαία ανάπαυλα από την καθημερινότητα. Αυτή η περίοδος μας επιτρέπει να μειώσουμε τα επίπεδα άγχους, να απολαμβάνουμε προσωπικά χόμπι… Και να συμμετέχουμε σε δραστηριότητες που μας φέρνουν χαρά, οι οποίες συμβάλλουν σε μια αυξημένη αίσθηση να δώσουμε προτεραιότητα στην αυτοφροντίδα.

Έτσι, καθώς οι μέρες μεγαλώνουν και οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν, ας απολαύσουμε και ας αφεθούμε στην μαγεία της εποχής.

Featured image: pexels.com/@kate-gundareva

You may also like