Η Εύη Σταθάτου μας συστήνεται με τη νέα της ιδιότητα ως Parent Coach

Αν σας φαίνεται άγνωστος ο όρος, δεν έχετε παρά να διαβάσετε την παρακάτω πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη που μας παραχώρησε η Εύη Σταθάτου. Μία γυναίκα που δεν επαναπαύεται και είναι σε συνεχή εξέλιξη στις δραστηριότητές της και ως προσωπικότητα. Είναι από τους πρώτους ανθρώπους που γνώρισα μέσα στον χώρο του ευ ζην. Αν και δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις καθώς γνωρίζει μεγάλη επιτυχία στο χώρο των (social) media. Μητέρα τριών αγοριών (των 13χρονων δίδυμων Σήφη και Πάνο και του 9χρονου Άρη), ιδρύτρια του Mytwins.gr, με το δικό της κανάλι στο Youtube...Αλλά και συγγραφέας του βιβλίου “Ο ξεχωριστός κόσμος των διδύμων” από τις Εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ.

– Εύη μου, ασχολείσαι χρόνια με το blogging, YouTube σε αντικείμενο τα δίδυμα και γενικότερα με την καθημερινότητα των παιδιών. Πώς προέκυψε το parent coaching; 

Το Parent Coaching είναι για μένα η συνέχεια και η φυσική εξέλιξη μιας πολύ όμορφης σχέσης που έχει δημιουργηθεί με τους γονείς όλα αυτά τα χρόνια μέσα από το blogging… Αλλά και την ενασχόλησή μου με τα Social Media. Θέλω πολύ να μπορώ να υποστηρίζω τους γονείς σε όλες τις καθημερινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στο γονεϊκό τους ρόλο… Αλλά και να τους βοηθάω να βελτιώσουν την καθημερινότητά τους. Επίσης θέλω να συνδεθούν αποτελεσματικά και αρμονικά με τα παιδιά τους μέσα από σύγχρονες τακτικές που βασίζονται στη θετκή διαπαιδαγώγηση. 

– Θα θεωρούσα ότι για να ακολουθήσεις μια τέτοια διαδικασία, πρέπει να υπάρχει κοινή σύμπνοια μεταξύ γονέων.  Μπορεί να βοηθήσει και  τις σχέσεις των γονιών μεταξύ τους;  

Το Parent Coaching απευθύνεται σε όλους τους γονείς και σε όλα τα είδη οικογενειών. Η σύμπνοια μεταξύ των γονέων είναι ένα ιδανικό σενάριο για να δουλέψουμε. Αν οι γονείς από κοινού εφαρμόζουν τις τακτικές που τους προτείνω και πολύ γρήγορα… Μέρα με τη μέρα βλέπουν την καθημερινότητά τους να αλλάζει, τα παιδιά τους να είναι πιο ήρεμα και να συνεργάζονται πολύ καλύτερα. Όμως υπάρχουν πολλές περιπτώσεις οικογενειών που οι γονείς διαφωνούν κάθετα στον τρόπο που επικοινωνούν με τα παιδιά τους… Κι αυτό γιατί έχουν διαφορετικό είδος γονεϊκού τύπου που δεν θέλουν να αλλάξουν, παρόλο που δεν είναι αποτελεσματικός.

Στις περιπτώσεις λοιπόν που ο ένας από τους δύο γονείς δεν είναι διατεθειμένος να αλλάξει τον τρόπο που επικοινωνεί με το παιδί του, προκειμένου να βελτιωθούν οι σχέσεις τους και κατά συνέπεια η ζωή τους, εκεί χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια και επιμονή από τον γονιό που δουλεύουμε μαζί προς αυτή την κατεύθυνση. Υπάρχουν περιπτώσεις ευτυχώς που και οι πιο δύσπιστοι γονείς, με αυταρχικό στυλ διαπαιδαγώγησης, βλέπουν τα αποτελέσματα στα ίδια τα παιδιά τους και αρχίζουν να συνεργάζονται! Σε αυτή την περίπτωση βελτιώνονται πολύ και οι σχέσεις του ίδιου του ζευγαριού και τα αποτελέσματα είναι θεαματικά! 

-Αν είναι χωρισμένοι οι γονείς, θα πρέπει να παρακολουθήσουν και οι 2 τις συνεδρίες σου;

Όχι απαραίτητα, αν και θα έλεγα πάλι ότι είναι ιδανικό να παρακολουθήσουν και οι δύο γονείς τις συνεδρίες… Ή τουλάχιστον να θέλουν και οι δύο γονείς να δοκιμάσουν έναν άλλο τρόπο, διαφορετικό από τις παραδοσιακές μεθόδους διαπαιδαγώγησης. Όμως και στην περίπτωση που ο ένας μόνο γονιός επιλέγει τη διαδικασία του Parent Coaching για να αλλάξει ό,τι δεν λειτουργεί στην οικογενειακή του ζωή, είναι αρκετό για να δουλέψουμε. 

-Ποιο είναι το δυσκολότερο στάδιο του parent coaching για έναν γονιό; 

Το δυσκολότερο στάδιο για κάθε γονιό είναι να αποδεχτεί ότι στις ανεπιθύμητες συμπεριφορές των παιδιών του αντιδρά σύμφωνα με τα δικά του βιώματα και τις δικές του πεποιθήσεις και να αποφασίσει να αλλάξει τις δικές τους αντιδράσεις. Δεν είναι εύκολο να σου λένε ότι κάνεις λάθη ως γονιός. Γιατί μας έχουν μεγαλώσει με τέτοιο τρόπο που “πρέπει” να τα ξέρουμε όλα! Η πραγματικότητα είναι όμως ότι κανείς δεν γεννήθηκε γονιός και επίσης κανείς δεν μπήκε στη διαδικασία να μάθει πώς γίνεσαι σωστός γονιός πριν κάνει παιδί. Συνεπώς ο καθένας κάνει το καλύτερο που μπορεί με τα εργαλεία και τις γνώσεις που έχει. Ευτυχώς υπάρχουν τρόποι και μέθοδοι σήμερα να βοηθήσουμε τους γονείς στον πιο σημαντικό αλλά και πιο απαιτητικό ρόλο της ζωής τους… Χωρίς να τους κρίνουμε, με πνεύμα κατανόησης και υποστήριξης.  

– Εσύ ως coach τι δυσκολίες έχεις αντιμετωπίσει σε συνεδρία σου; Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση στην δουλειά σου; 

Η κάθε συνεδρία είναι ξεχωριστή και την αντιμετωπίζω ως μια νέα πρόκληση. Κάθε γονιός ο οποίος καταφέρνει μέσα από τη συνεργασία μας να αλλάξει τη ζωή του προς το καλύτερο και να μεγαλώσει ευτυχισμένα παιδιά, είναι για μένα η επισφράγιση της αποτελεσματικότητας που έχει η μέθοδος που χρησιμοποιώ! Η μεγαλύτερη πρόκληση σήμερα είναι να καταλάβουν οι γονείς τι είναι το Parent Coaching και τι μπορεί να προσφέρει. Και αυτό γιατί είναι μια νέα υπηρεσία στην Ελλάδα. Για αυτό και προσπαθώ μέσα από τα κανάλια μου στα Social Media με τη δημιουργία περιεχομένου να εξηγήσω πώς λειτουργεί και τι μπορεί να προσφέρει. 

-Φαντάζομαι ότι συνεχίζεις τις υπόλοιπες δραστηριότητες σου. Πού και πως σε βρίσκουμε;

Συνεχίζω φυσικά! Χαίρομαι πολύ που η κοινότητα του myTwins.gr έχει μεγαλώσει και συνεχώς εξελίσσεται! Και εμένα θα με βρει κανείς στα περισσότερα Social Media κανάλια. Προσπαθώ να ανεβάζω όσο πιο τακτικά μου επιτρέπει ο χρόνος μου βίντεο στο Youtube κανάλι μου! Πρόσφατα μπήκε στη ζωή μου και το TikTok . Είναι μία διαδικασία με άλλη δυναμική και πολλή διάδραση και έχει πολύ ενδιαφέρον! 

You may also like