Let it go…, από τη Νάντια Σανταμούρη

11414503_763491327092311_247868976_n«Εσύ φταις!»

Κι άλλα τέτοια πολλά…

Με τσαντίζεις…

Με εκνευρίζεις…

Μου χάλασες την διάθεση… ενώ εγώ….. ήμουν καλά!

Είμαστε σίγουροι ότι φταίνε οι άλλοι ή μήπως φταίει η επιλογή του να αφήσουμε τον εαυτό μας στα χέρια των άλλων;

Επιλέγουμε τη θέση του “αποτελέσματος” και όχι τη θέση της “αιτίας”

Βάζουμε τον εαυτό μας στην θέση που τα παθαίνει όλα εξαιτίας κάποιων άλλων και όχι στην θέση του “δρω”, “δημιουργώ μιαν άλλη κατάσταση από αυτή που βρίσκομαι και δεν μου αρέσει!

“Εσύ φταις που είμαι χάλια”…σημαίνει: “εσύ αντιλαμβάνεσαι κάτι άλλο από αυτό που αντιλαμβάνομαι εγώ. Κι αυτό …με κανει να αισθάνομαι άσχημα.”

Και αισθάνομαι άσχημα γιατί άφησα τον εαυτό μου στην θέση μιας παθητικής κατάστασης και πέταξα την ευθύνη του πως να νιώθω, σε κάποιον άλλον.

Όλοι έχουμε περάσει από δύσκολες καταστάσεις συμπεριφορών νιώθοντας αδικία και πέφτοντας από τα σύννεφα. Καταστάσεις που δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε , καταστάσεις που μας βασανίζουν μας δηλητηριάζουν και μας ακολουθούν.

Αυτές οι καταστάσεις ήρθαν στην ζωή μας επειδή… κάτι έπρεπε να μάθουμε από αυτές και κυρίως ότι …ο ουρανός δεν ρίχνει ανθρώπους από τα σύννεφα!

Κι όσο δεν θέλουμε να πάρουμε το μάθημά μας…. ο μικρός- μεγάλος κύριος που λέγεται υποσυνείδητο μας το θυμίζει …ξανά και ξανά φέρνοντας παρόμοιες καταστάσεις μπροστά μας.

 

Η ισορροπία που ζητάει ο καθένας μας για να μπορεί να είναι η αιτία των πραγμάτων και όχοι το αποτέλεσμα, δεν έρχεται από κανέναν άλλον στον κόσμο αυτόν τουλάχιστον, παρά μόνο από εμάς τους ίδιους!

11354992_766639036777540_167760770_nΠαίρνω τα πράγματα στα χέρια μου και αποφασίζω εγώ για τι θα νιώσω. Έχω την ευθύνη αυτή.

Και μέσα από αυτήν την διαδικασία ,αυτό που με ενοχλεί δεν υφίσταται.

Όταν αφήσουμε ελεύθερο τον εαυτό μας να συναισθανθεί την στιγμή του, τον ακούσουμε σε ότι έχει να μας πει, το πιο πιθανό είναι να μπορέσουμε και να βρούμε την ισορροπία που ψάχνουμε και την δύναμη να έχουμε την ευθύνη του.

O διαλογισμός και η άσκηση της Yoga είναι οι πιο κατάλληλες δραστηριότητες για να βοηθήσουν σε όλη αυτήν την μετάβαση.

Μέσα από αυτά, γνωρίζουμε πως να αγαπάμε τον εαυτό μας χωρίς αυτό να σημαίνει εγωισμός. Γνωρίζουμε πως να τον σεβόμαστε χωρίς αυτό να είναι εγωπάθεια.

Μαθαίνουμε να περνάμε από το «αποτέλεσμα» στην «αιτία» και να παίρνουμε τις ευθύνες μας με απόλυτη γνώση του τι πράτουμε και του τι αισθανόμαστε.

Και πάνω από όλα συγχωρούμε!

Συγχωρώ… σημαίνει «προσθέτω χώρο» στην ψυχή μου, ελευθερώνοντας αυτό που δεν μπορεί να μείνει, γιατί στην ουσία δεν το θέλω και δεν χρειάζομαι να το υπομένω επίσης.

Κι αυτό είναι πολύ βασικό για να μπορέσουμε να μάθουμε ότι είμαστε υπεύθυνοι για την θέση που φέρνουμε τον εαυτό μας και τις βάσεις που θέτουμε εκεί που θα δημιουργήσουμε.

Μέσα από την δραστηριότητα της Yoga το σώμα αποκτά μια άλλη εικόνα και στάση για την ζωή.

Πολύ πιο ουσιαστική.

Δημιουργική!

Υπεύθυνη!

Μπαίνω σε μια πόζα …όπως μπαίνω σε μια κατάσταση ζωής.

Το θέμα είναι να παραμείνω ισορροπώντας μέσα σε αυτήν, παίρνω την ευθύνη να φτιάξω συνθήκες για τον εαυτό μου τετοιες που να με κάνουν να νιώθω καλά.

Κι αυτό μπορεί να το πετύχουμε με την εσωτερική επικοινωνία.

Όταν κάποιος είναι καλά…. δεν αφήνει τον εαυτό του να βιώνει ένα διαρκές αποτέλεσμα… παίρνει δύναμη από την δημιουργικότητά του…. εμπιστεύεται το ένστικτό του…. ακούει και βλέπει τον κόσμο με τα μάτια του μαθητή…. αυτός ο άνθρωπος δεν μπορεί παρά να δίνει χώρο συνέχεια στην ψυχή του και να δέχεται συνέχεια την ζωή με τις πιο καλές προθέσεις.

Αν κάποιος σας εκνευρίσει…. πριν του το πείτε… γυρίστε το συναίσθημα αυτό ξανά πίσω στο νου σας .. κι εξετάστε τι ακριβώς θα ήταν αυτό που θα μπορούσατε να κάνετε για να σταματήσει αυτό εδώ… τώρα!

Συντονιστείτε με τον ανώτερο εσωτερικό σας εαυτό.

11536876_766497166791727_1455116976_nΜπορεί να μάθετε κάτι…. που να μην χρειαστεί να το μοιραστείτε με κανέναν!

Πάρτε μια βαθιά εισπνοή… σηκώστε τα χέρια και το βλέμμα ψηλά χαμογελάστε και παρατηρήστε αν σε αυτήν την κατάσταση μπορεί να σας εκνευρίζει ακόμα κάποιος ή κάτι.

Αν δεν μπορεί …( και είναι σίγουρο πως δεν μπορεί) , τότε δεν υπάρχει λόγος να μην το αγαπάτε!

LET IT GO λοιπόν… βάλτε τα χέρια στην καρδιά και κρατήστε ειρήνη μέσα σας!

Αυτό είναι Yoga!

ΝΑΝΤΙΑ ΣΑΝΤΑΜΟΥΡΗ- INSTRUCTOR HATHA YOGA

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Yoga στην παραλία, από τη Νάντια Σανταμούρη

Σύμπαν …συγκεντρώσου, από τη Νάντια Σανταμούρη

You may also like