MINDFULNESS: ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΚΡΙΒΗΣ ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΕΝΣΥΝΕΙΔΗΤΟΤΗΤΑΣ ;

Στις μέρες μας, ο όρος της ενσυνειδητότητας είναι όλο και πιο δημοφιλής, ωστόσο οι άνθρωποι «επεκτείνουν» τη σημασία της λέξης υπερβολικά. Όταν το κάνουν αυτό, μπορεί να σημαίνει κάτι τελείως άσχετο. Συχνά, αυτό οδηγεί σε εσφαλμένες ιδέες σχετικά με το τι είναι και τι δεν είναι η ενσυνειδητότητα. Ακολουθούν ορισμένοι μύθοι που συχνά ακούμε γύρω μας και αν συμφωνείτε μαζί μου, ήρθε η ώρα να τους καταρρίψουμε!

Η ενσυνειδητότητα είναι μια μορφή θρησκείας

Η ενσυνειδητότητα δεν είναι θρησκεία και δεν απαιτεί συγκεκριμένες πνευματικές ικανότητες. Είναι απλώς μια πρακτική στο να δίνεις προσοχή στην παρούσα στιγμή με ευγενικό τρόπο. Η «ενσυνειδητότητα» είναι μια αρκετά απλή λέξη. Υποδηλώνει ότι το μυαλό παρακολουθεί πλήρως αυτό που συμβαίνει, αυτό που κάνετε, στον χώρο στον οποίο κινείστε. Αυτό μπορεί να φαίνεται ασήμαντο ή άλλες φορές απλό. Αλλά πολύ συχνά απομακρυνόμαστε από το θέμα όταν μας προβληματίζει ένα γεγονός που μας συμβαίνει. Το μυαλό μας πετάει, χάνουμε την επαφή με το σώμα μας και πολύ σύντομα βυθιζόμαστε σε εμμονικές σκέψεις για κάτι που μόλις συνέβη ή ανησυχούμε για το μέλλον. Και αυτό μας προκαλεί άγχος.

Το Mindfulness είναι μόνο για άτομα με προκλήσεις ψυχικής υγείας

Ενώ, η ενσυνειδητότητα μπορεί να είναι χρήσιμη για τη διαχείριση της πρόκλησης ψυχικής υγείας, ανταποκρίνεται όμως σε όλες τις διαφορετικές ανάγκες που μπορούν να παρουσιαστούν σε κάθε ένα από εμάς; Τούτου λεχθέντος, η ενσυνειδητότητα πρέπει να χρησιμοποιείται πολύ επιδέξια όταν αντιμετωπίζονται μέτριες, έως σοβαρές προκλήσεις ψυχικής υγείας.

Η ενσυνειδητότητα έχει να κάνει με το ξεκαθάρισμα του μυαλού

Ενώ, η ενσυνειδητότητα περιλαμβάνει την εστίαση στην παρούσα στιγμή, η κύρια χρησιμότητα της δεν είναι να καθαρίζεις το μυαλό από όλες τις σκέψεις. Έχει να κάνει με το να αποκτήσουμε επίγνωση των σκέψεων καθώς προκύπτουν.Να μπορέσουμε να τις αφήσουμε να φύγουν, χωρίς να παρασυρθούμε από αυτές. Σημαίνει πως μπορούμε να μάθουμε από τα πρότυπα της σκέψης μας.

Το Mindfulness έχει να κάνει με τη χαλάρωση

Ενώ, η ενσυνειδητότητα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του άγχους και στην προώθηση της χαλάρωσης, δεν αφορά κυρίως τη χαλάρωση. Αφορά την αύξηση της επίγνωσης και την ανάπτυξη δεξιοτήτων όπως η αυτορρύθμιση και η συμπόνια.

Η ενσυνειδητότητα απαιτεί πολύ χρόνο και προσπάθεια

Ενώ, η ενσυνειδητότητα μπορεί να σημαίνει μια καθημερινή πρακτική, δεν απαιτεί απαραίτητα πολύ χρόνο ή προσπάθεια. Σύντομες πρακτικές ενσυνειδητότητας,όπως μερικές στιγμές συνειδητής αναπνοής, μπορεί να είναι ευεργετικές.

Το Mindfulness είναι μόνο για ενήλικες

Τα παιδιά μπορούν επίσης, να επωφεληθούν από την πρακτική ενσυνειδητότητας. Στην πραγματικότητα, η διδασκαλία της προσοχής στα παιδιά σε νεαρή ηλικία μπορεί να βοηθήσει στην οικοδόμηση δεξιοτήτων όπως η εστίαση, η αυτορρύθμιση και η εν συναίσθηση.Τέλος, εξασκώντας καθημερινά την πρακτική της ενσυνειδητότητας, γινόμαστε δημιουργικοί με ένα ευγενή τρόπο χωρίς να χρειάζεται να ανταγωνιζόμαστε (πολλές φορές τον ίδιο μας τον εαυτό). Πράττουμε με συμπόνια και προσπαθούμε στο να αποκτήσουμε καλύτερο ομαδικό πνεύμα.

Τα είδη της πρακτικής ενσυνειδητότητας

Ενώ η επίγνωση είναι έμφυτη, μπορεί να καλλιεργηθεί μέσω δοκιμασμένων τεχνικών. Ας δούμε με ποιους τρόπους μπορείτε να την καλλιεργήσετε.

Αρχικά μπορείτε να αρχίσετε με ένα καθιστό διαλογισμό. Μπορείτε να κάνετε και  ξαπλωμένοι, όμως τις περισσότερες φορές οδηγεί σε ύπνο. Εξαρτάται από τι έχετε πραγματικά ανάγκη. Μπορείτε συγχρόνως με το περπάτημα ή με ορθοσταστατική κίνηση ενώ, παράλληλα μπορούμε να εισάγουμε μικρές παύσεις στην καθημερινή μας ζωή. Για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα μπορείτε να την συνδυάσετε με άλλες δραστηριότητες, όπως γιόγκα ή αθλήματα.

Featured image: unsplash.com/@conscious_design

You may also like