Ο ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας σήμερα κι έχουμε να “γιορτάσουμε” το γεγονός ότι υπάρχουν περισσότερες γυναίκες στον εργασιακό χώρο από ποτέ. Παρόλο λοιπόν, που θα έπρεπε να γιορτάζουμε τις νίκες των γυναικών στις επιχειρήσεις, πολλές γυναίκες βιώνουν τη σκοτεινή πλευρά του εργατικού δυναμικού: τη γυναικεία αντιπαλότητα.

Τι σημαίνει “γυναικείος ανταγωνισμός”;

Αυτή η τοξική πλευρά στις επιχειρήσεις πυροδοτείται από τον αυξημένο έλεγχο που βιώνουν οι γυναίκες. Όταν οι γυναίκες στην εξουσία έχουν μια άλλη γυναίκα σε κατώτερη θέση, συχνά τείνουν να την κακομεταχειρίζονται ή να την ανταγωνίζονται άδικα. Αυτό συμβαίνει επειδή, τελικά, οι γυναίκες γενικά ανταγωνίζονται μεταξύ τους σχεδόν σε κάθε τομέα της ζωής.

Πολλές γυναίκες βέβαια θα περίμεναν ότι θα συνεργαζόταν καλύτερα με το ίδιο φύλο και πως θα υπήρχε μια αμοιβαία κατανόηση και καθοδήγηση. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι οι γυναίκες σε έναν ανταγωνιστικό, ανδροκρατούμενο χώρο εργασίας που έχουν επιτύχει ένα ορισμένο επίπεδο δύναμης, αλλά δεν έχουν εμπιστοσύνη στις ικανότητές τους ή που έχουν εσωτερικεύσει μηνύματα σχετικά με άλλες γυναίκες που απειλούν την επιτυχία τους είναι πιο πιθανό να βλέπουν άλλες γυναίκες ως αντιπάλους.

Η ψυχολογία πίσω από τη γυναικεία αντιπαλότητα

Οι ψυχολογικοί λόγοι πίσω από τη γυναικεία αντιπαλότητα έχουν ενδιαφέρον. Πολλές μελέτες έχουν επιβεβαιώσει ότι οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να έχουν έναν εξωτερικό τόπο ελέγχου. Στην ψυχολογία της προσωπικότητας, ο τόπος ελέγχου αναφέρεται στην αντίληψη του ατόμου για τις κύριες αιτίες των γεγονότων στη ζωή του. Πιο απλά, η μοίρα σας ελέγχεται από τον εαυτό σας (εσωτερικός τόπος ελέγχου) ή από εξωτερικές δυνάμεις όπως η τύχη ή η μοίρα (εξωτερικός τόπος ελέγχου);

Εάν οι γυναίκες δεν έχουν την εμπιστοσύνη έμφυτη, είναι πιο ανταγωνιστικές. Οποιοσδήποτε θα μπορούσε να είναι μια πιθανή απειλή, ειδικά άλλες γυναίκες στο χώρο εργασίας τους. Τα επίπεδα ανταγωνιστικότητάς τους αυξάνονται ανάλογα με το πόσο ευαίσθητη είναι η προσωπικότητά τους σε εξωτερικούς παράγοντες που επηρεάζουν τα επιτεύγματά τους και ανάλογα με το αν ο χώρος εργασίας τους αποτυγχάνει να προσφέρει επαρκείς ευκαιρίες εξέλιξης.

Πώς να χειριστείτε τον γυναικείο ανταγωνισμό

Εστιάστε την ενέργειά σας σε αυτό που μπορείτε να ελέγξετε με θετικό και παραγωγικό τρόπο. Αν αφήσετε αυτόν τον ανεπιθύμητο ανταγωνισμό στο χώρο εργασίας να καταναλώσει την προσοχή και την ενέργειά σας, θα σας εξαντλήσει από ό,τι πραγματικά έχει σημασία, στη δουλειά και στην προσωπική σας ζωή.

Γνωρίστε τη δική σας αξία και εμπιστευτείτε αυτό που είστε. Επίσης, προστατέψτε την επαγγελματική και προσωπική σας φήμη χτίζοντας το δικό σας δίκτυο ανθρώπων με ομοϊδεάτες που αναγνωρίζουν και μοιράζονται τις αξίες σας και που θα μπορούν να αναγνωρίσουν την αξία σας. Εάν πιστεύετε ότι κάποιος θα καταστρέψει τη φήμη σας και θα διαδώσει αρνητικά σχόλια για εσάς σε ανώτερα στελέχη, άλλα τμήματα ή πελάτες, συμπεριλάβετε αυτούς τους διευθυντές, τους συναδέλφους και τους πελάτες στο δίκτυό σας.

Featured image: freepik.com/@garetsvisual

You may also like