Σε ποια ηλικία είναι έτοιμο το παιδί να αποχωριστεί το «γιογιό»;

Όλα όσα καλό είναι να γνωρίζουμε για την εκπαίδευση του παιδιού στην τουαλέτα

               Όσο μεγαλώνει το παιδάκι μας τόσο περισσότερο δίνει σινιάλα πως θέλει να ανεξαρτητοποιηθεί… ή τουλάχιστον να ξεκινήσει την προσπάθεια. Ένα από τα στάδια για αυτήν την ανεξαρτητοποίηση είναι και το πότε θέλει να χρησιμοποιήσει την τουαλέτα. Πώς, όμως, μπορούμε να καταλάβουμε πως το παιδάκι μας είναι έτοιμο να αφήσει τα παμπεράκια;

               Προτού συνεχίσουμε με όσα θα παρατηρήσουμε στο παιδί μας, δε θα πρέπει να ξεχνάμε και σε αυτήν την περίπτωση πως η στιγμή μπορεί να έρθει για κάθε παιδί σε διαφορετική φάση της ζωής του, επομένως δεν υπάρχει μία σταθερή ηλικία. Ωστόσο, τα περισσότερα παιδάκια κατά βάση ξεκινούν την εκπαίδευση στην τουαλέτα μεταξύ 18 μηνών και τριών ετών. Επίσης, τα κοριτσάκια πιθανώς να ξεκινήσουν λίγο νωρίτερα σε σύγκριση με τα αγοράκια. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν πρέπει να μπούμε στο “τριπάκι” Της σύγκρισης με άλλα παιδάκια: όπως συμβαίνει με άλλα ορόσημα, όπως το περπάτημα ή το να τρώει μόνο του φαγάκι του χωρίς να μετατρέπουμε το πιρούνι σε αεροπλανάκι, έτσι και με την τουαλέτα, το παιδί θα μας δείξει πότε είναι έτοιμο να προχωρήσει. Εμείς απλά θα σας δώσουμε μερικά “σινιάλα” που θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε!           

               Ας ξεκινήσουμε τώρα να δούμε πώς θα μας ειδοποιήσει το σώμα του παιδιού για το γεγονός πως έχει έλεγχο της κύστης και του εντέρου. Το παιδί πιθανώς θα είναι έτοιμο όταν έχει τακτικές κενώσεις σε σχετικά προβλέψιμές ώρες της μέρας κι αυτές είναι σχηματισμένες και μαλακές. Επίσης δε θα έχει κενώσεις στη διάρκεια της νύχτας. Όσο για την ούρηση, η πάνα παραμένει στεγνή για μία ή δύο ώρες ή ξυπνάει μετά από τον υπνάκο του με στεγνή πάνα. Στη δεύτερη περίπτωση, όμως, είναι πιθανό να μας ξεγελάσει κι η ίδια η πάνα καθώς μπορεί να έχουν μεγάλη απορροφητικότητα. Για να το ελέγξουμε, μπορούμε να διπλώσουμε στην πάνα ένα κομμάτι χαρτί κουζίνας: αν αυτό παραμείνει στεγνό τότε κατά πάσα πιθανότητα το παιδί μπορεί να κρατηθεί.

               Στη συνέχεια, ανάλογα με τις δεξιότητες που το παιδί έχει αναπτύξει στην ομιλία του και τις κινήσεις του, θα μπορούμε να αντιληφθούμε αν ήρθε η ώρα για το γιογιό ή το πρόσθετο καθισματάκι της τουαλέτας. Τα σημάδια είναι τα εξής:

  • Μπορεί να μας πει πως θέλει “τσίσα” ή “κακά” πριν τα κάνει.
  • Μπορεί να ανεβάσει ή/και να κατεβάσει το παντελονάκι του χωρίς ή με ελάχιστη βοήθεια από εμάς.
  • Μπορεί να καθίσει αλλά και να σηκωθεί από το γιογιό.
  • Μπορεί να καταλάβει απλές οδηγίες ή ερωτήσεις όπως “θέλεις να κάνεις τσίσα;” ή “πού είναι το γιογιό;”.

Και φυσικά ας μην ξεχνάμε πως και το παιδί θα προσπαθήσει να επικοινωνήσει πια την ανάγκη του – φανταστείτε το όπως όταν θέλει φαγητό λέγοντας “μαμ” και κάνοντας την ανάλογη χειρονομία:

  • Δείχνει ενδιαφέρον όταν πάμε εμείς στο μπάνιο και προσπαθεί να μας μιμηθεί.
  • Ζητάει να φορέσει εσώρουχα “για μεγάλα παιδάκια”
  • Θέλει να μας ικανοποιήσει κι απολαμβάνει όταν το επαινούμε
  • Δείχνει πως θέλει περισσότερη ανεξαρτησία (προσωπικά το “μόνος” που ακούω τελευταία από το γιο μου, φαίνεται να είναι η αγαπημένη του λέξη, ενίοτε μαζί με το “όχι” και το έντονο κούνημα του κεφαλιού σε άρνηση!)
  • Παίρνει εκφράσεις και κάνει συγκεκριμένες κινήσεις για να δείξει πως θέλει τουαλέτα, όπως να σφίξει τα πόδια μεταξύ τους ή να πιάσει την πάνα του.
  • Δείχνει πως η βρεγμένη/λερωμένη πάνα το ενοχλεί
  • Πάει κάπου απομονωμένα για να κάνει την ανάγκη του

Αν, λοιπόν, το παιδάκι σας εμφανίζει, αν όχι όλα, τα περισσότερα από τα παραπάνω σινιάλα, τότε ίσως ήρθε η ώρα να μπει άλλη μία προσθήκη από παιδικό εξοπλισμό: το γιογιό ή το έξτρα καθισματάκι της λεκάνης μαζί με ένα step! Και βέβαια, αρχίστε να εξερευνάτε τα καταστήματα παιδικών ρούχων γιατί σίγουρα θα θέλει εσώρουχα με τους αγαπημένους του χαρακτήρες!

Φεύγοντας, να σας θυμίσω αυτό που είπαμε στην αρχή: κάθε παιδάκι αναπτύσσεται με το δικό του ρυθμό. Γι’ αυτό μη ζορίσετε το δικό σας παιδάκι να ξεκινήσει το potty training μόνο και μόνο επειδή το παιδάκι της φίλης σας “έχει λίγο καιρό που ξεκίνησε κι είναι μικρότερο” από το δικό σας. Το παιδί μας ξέρει καλύτερα ακόμη κι από εμάς πότε είναι έτοιμο και να είστε σίγουρες θα μας το πει εκείνο όταν έρθει η ώρα!

Πηγή: Baby Centre

Featured image:

You may also like