Socializing: 3 τρόποι για να επιστρέψεις με ομαλούς ρυθμούς

Ακόμη κι αν στην Ελλάδα δεν μπορούμε ακόμη να κινηθούμε και να λειτουργήσουμε με τις ελευθερίες στις οποίες είμαστε συνηθισμένοι…Με την επανεκκίνηση της εστίασης σταδιακά θα αρχίσουμε να βλέπουμε κάποιους αγαπημένους μας λίγο πιο εύκολα. Αλλά ακόμη κι αν ήμασταν κοντά σε αυτό που λένε “πλήρες άνοιγμα”, για κάποιους η ιδέα πως θα μπορεί να κοινωνικοποιηθεί ξανά μετά από τόσο καιρό ακούγεται σαν άθλος. Πώς θα μπορέσουμε ξανά να απολαύσουμε ένα γεύμα με την παρέα μας χωρίς να νιώθουμε πως μας κατακλύζει η όλη διαδικασία;

               Σύμφωνα με την ψυχίατρο Dr. Mimi Winsberg, οι κοινωνικές δεξιότητες έχουν λειτουργία παρόμοια με εκείνη των μυών…Όταν δε χρησιμοποιούνται ατροφούν. Εντούτοις, το καλό είναι πως μπορείς να τις ενεργοποιήσεις και πάλι ώστε να επανέλθεις σε ένα φυσιολογικό επίπεδο κοινωνικών συναναστροφών.

               01 Παρ’ το με το μαλακό.

Το να “πέσουμε με τα μούτρα” σε εξόδους και συναντήσεις μπορεί να γίνει απίστευτα εξουθενωτικό. Όπως κάθε συνήθεια που προσπαθούμε να καλλιεργήσουμε, έτσι κι εδώ χρειάζεσαι τα λεγόμενα baby steps. Ξεκίνα να συναντάς ανθρώπους που ήταν στον στενό σου κοινωνικό κύκλο και σταδιακά μπορείς να τον διευρύνεις. Σε κάθε περίπτωση, αν κάποια στιγμή νιώσεις άγχος, μην το αγνοείς. Κανονίζουν συνάδελφοι ραντεβού για φαγητό; Αν δε νιώθεις ακόμη άνετα, μπορείς να το αναβάλλεις έως ότου νιώσεις εσύ έτοιμος. Ή μπορείς να προτιμήσεις μία δραστηριότητα που θα σε στρεσάρει λιγότερο. Όπως μία μικρή συγκέντρωση στο σπίτι για ποτό ή ταινία. Μπορείς να εκμεταλλευτείς και μία ευκαιρία για αλλαγές στην κοινωνική σου ζωή, όπως το πόσο συχνά θέλεις να τρως έξω. Ή με ποιους κοντινούς σου φίλους θέλεις να ανακτήσει την ευκαιρία να περνάς περισσότερο χρόνο.

unsplash.com/@yaanapi
02 Αποδέξου την όποια δυσφορία.

Το γεγονός πως η επιδημία του κορονοϊού και τα μέτρα αντιμετώπισής του επηρέασαν κυριολεκτικά όλον τον κόσμο εν μέρει θεωρείται πλεονέκτημα. Πολύ απλά επειδή… πολλοί (αν όχι όλοι) αισθάνονται το ίδιο μπερδεμένοι με εσένα. Η επιστροφή στην κοινωνικοποίηση μπορεί να αποδειχθεί πρόκληση για πολλούς … Ακόμη στον κοινωνικό σου κύκλο και μπορεί να γίνει κι αφορμή για να δημιουργηθούν νέοι δεσμοί. Σε γενικές γραμμές, όταν οι άνθρωποι αισθάνονται ευάλωτοι ο ένας απέναντι στον άλλον, συνήθως δημιουργείται ένα αίσθημα εμπιστοσύνης κι ασφάλειας, καθώς μοιράζονται την ίδια ανησυχία. Ακόμη, είναι βασικό να μπορείς να συμμεριστείς τη δυσφορία κάποιου άλλου. Κάνε ένα νεύμα χαιρετισμού στο γείτονα που μέχρι πρότινος σε χαιρετούσε στην είσοδο. Ακόμη κι αν ακούγεται περίεργο, θα νιώσει κι εκείνος πως μπορεί σταδιακά να επαναφέρει τις κοινωνικές του δεξιότητες.

03 Ξεκίνα να αποδέχεσαι τους νέους άγραφους κανόνες.

Στην κατά πρόσωπον κοινωνική επαφή δε χρειάζεται να αγχώνεσαι για τους “κανόνες” που ακολουθούσες στα video calls. Ωστόσο τα πράγματα θα είναι κάπως πιο διαφορετικά. Γι’ αυτό και πρέπει να καλλιεργήσεις την αυτοπεποίθησή σου πως μπορούν να είναι εξίσου καλά… Αφιέρωσε χρόνο σε δραστηριότητες που θα σε κάνουν να νιώθεις περισσότερη σιγουριά όπως διαλογισμός ή άσκηση. Όταν γίνει αυτό, είναι η ώρα να βοηθήσεις και τους γύρω σου να επανέλθουν. Αν είσαι εξωστρεφής χαρακτήρας και ο πρώτος που θα πει ναι σε ένα ραντεβού για ποτό… Προσπάθησε να φέρεις στην παρέα και κάποιον που νιώθει πιο ανασφαλής να συμμετάσχει στη συντροφιά. Αλλά ακόμη κι αν είσαι εσύ από τους τύπος που απλά θέλουν να μείνουν λίγο μόνοι, μην αρνείσαι αμέσως τέτοιες προσκλήσεις. Ίσως υποσυνείδητα να χρειάζεσαι ένα “χέρι να σε κρατήσει”.

Στην πραγματικότητα, αυτό που μας αγχώνει περισσότερο με την επιστροφή στην κανονικότητα (έστω και με τις παρούσες συνθήκες) δεν είναι τόσο η ικανότητά μας στην κοινωνική συναναστροφή, αλλά το ενδιαφέρον των άλλων για εμάς. Η βόλτα για καφέ μπορεί να είναι η ευκαιρία ώστε να σου μιλήσει η φίλη σου για τη νέα της ενασχόληση με τις χειροτεχνίες. Όπως και να έχει, και μόνο πως θα της προσφέρεις ένα ζευγάρι ευήκοα ώτα, για εκείνη θα είναι αρκετό.

Αλλά ακόμη κι αν δεν νιώθεις απόλυτα έτοιμος να επανέλθεις στην πρότερη κοινωνική σου ζωή, μπορείς πάντα να απευθυνθείς σε έναν επαγγελματία. Είναι γεγονός πως όλη αυτήν την περίοδο όλοι μας χάσαμε κάτι. Αν νιώσουμε πως μπορούμε να μιλήσουμε σε κάποιον για αυτό δείχνοντας κατανόηση, σιγά σιγά θα μπορούμε να βάλουμε ξανά μπρος τη ζωή μας…

Πηγή: Bustle

Featured image: unsplash.com/@elevatebeer

You may also like