Μήπως φταίει ο θυρεοειδής μας για το συνεχές άγχος μας;

               Μπορούμε όλοι να πούμε μετά βεβαιότητας πως το άγχος είναι εξουθενωτικό. Και φυσικά είναι αμέτρητοί οι λόγοι που μπορούν να το επηρεάσουν, είτε μιλάμε για καταστάσεις είτε πρόκειται για ατασθαλίες στον τρόπο ζωής μας. Υπάρχει, όμως και η ιατρική εξήγηση, κι αυτή έγκειται στο θυρεοειδή μας.

               Ο θυρεοειδής παράγει τη θυροξίνη, μία ορμόνη που, σε φυσιολογικές τιμές, εξισορροπεί ένα φάσμα σωματικών λειτουργιών όπως το μεταβολισμό και την πέψη. Όταν, όμως, αυξάνονται τα επίπεδα της θυροξίνης, παρατηρούνται στο σώμα μας αλλαγές όπως απώλεια βάρους, παρά την αυξημένη μας όρεξη, αλλά και αυξημένη εφίδρωση συνοδεία εξάψεων. Ο εντοπισμός αυτών των αυξημένων επιπέδων θυροξίνης είναι που επιβεβαιώνουν τον υπερθυρεοειδισμό. Η θυροξίνη, όμως, επηρεάζει και υποδοχείς του εγκεφάλου, με αποτέλεσμα στις περιπτώσεις υπερθυρεοειδισμού να νιώθει κανείς νευρικότητα και άγχος.

               Το ίδιο αίσθημα μπορεί να παρατηρηθεί ακόμη κι όταν ο θυρεοειδής υπολειτουργεί, δηλαδή στις περιπτώσεις υποθυρεοειδισμού. Ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να εντοπιστεί ακόμη και σε γυναίκες λίγο μετά τον τοκετό, καθώς λόγω της ένταση της διαδικασίας του τοκετού κι έχοντας ήδη παράξει αυξημένα επίπεδα θυροξίνης, ο θυρεοειδής παράγει λιγότερη θυροξίνη, με τη μητέρα να νιώθει αισθήματα λύπης και να εμφανίζεται πιο οξύθυμη.

               Αν κάποιος μαζί με το αίσθημα άγχους παρατηρήσει κι άλλα συμπτώματα, όπως έντονη κούραση, ανεξήγητη αύξηση ή απώλεια βάρους, τριχόπτωση, εξάψεις ή αίσθηση κρύου, τότε είναι σώφρον το να συμβουλευτεί έναν ενδοκρινολόγο, ο οποίος και θα δώσει οδηγίες για μία σειρά βιοχημικών εξετάσεων καθώς και υπέρηχο θυρεοειδούς. Με τα αποτελέσματα αυτά, θα μπορέσει να δώσει και την ανάλογη κατευθυντήρια γραμμή αντιμετώπισης, είτε με φαρμακευτική αγωγή είτε με αλλαγές στην καθημερινότητά μας.

               Ακόμη, όμως, κι αν οι εξετάσεις δε δείξουν κάποια δυσλειτουργία είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως το άγχος στη ζωή μας… το καθορίζουμε εμείς, είτε με τον τρόπο που σκεφτόμαστε και λειτουργούμε στην κάθε περίσταση είτε ακόμη και με τη διατροφή μας και τη δραστηριότητά μας.

You may also like