Αντιγόνη Vs. Μαρία: «Σφαγή» για το Sex & The City

Yes SATC 1Είναι αντικειμενικά μία σειρά φαινόμενο που από το 1998 έως και το 2004 καθήλωσε εκατομμύρια τηλεθεάτριες. Τόσο η τηλεοπτική έκδοση όσο κι οι δύο ταινίες έγιναν αντικείμενο συζήτησης σε κάθε γυναικοπαρέα. Πολλές μάλιστα προσπάθησαν να ταυτιστούν με κάποιες από τις ηρωίδες – ή και με όλες. Της Μαρίας μας της αρέσει όλη αυτή η επιρροή.. Εμένα πάλι… με πιάνει αναφυλακτικό σοκ στο άκουσμα του τίτλου και μόνο! Αλλά ας δώσω το βήμα στη μικρή λάτρη της Carrie Bradshaw!

Τέσσερις φίλες διαφορετικές, μα τόσο απίθανες και ταιριαστές…! (από την Μαρία Παπουτσάκη)

Αρχικά, φίλη και αντίπαλε, θα ήθελα να σε ενημερώσω ότι το «Sex and the City» δεν το βλέπουν μόνο γυναίκες, αλλά και άνδρες. Φυσικά δεν το παραδέχονται. Κατά βάθος όμως τους αρέσει να μαθαίνουν τα μυστικά των τεσσάρων ηρωίδων, μπας και καταλάβουν ποτέ τη γυναικεία ψυχολογία…

Πώς γίνεται να μην ταυτιστείς με την Carrie Bradshaw; Είναι αρθρογράφος σχέσεων στην Νέα Υόρκη, φοράει τα πιο όμορφα και in fashion ρούχα και αν εξαιρέσεις τον Mr. Big –που ευχαρίστως τον έσφαζα στο γόνατο- η ζωή της είναι ονειρική. Και αυτό είναι κάτι το οποίο όλες θα θέλαμε να ζήσουμε και αν το θέλουμε μπορούμε να τα καταφέρουμε. Η μικροσκοπική πρωταγωνίστρια σου δίνει κίνητρα, συμβουλές για τη μόδα και τις σχέσεις και σου μαθαίνει έναν ονειρικό τρόπο ζωής. Παραδέξου το!

Α! Και για να μην το ξεχάσω, ήρθε η ώρα να «την πω» σε όσες και όσους λένε ότι η σειρά αυτή μας έκανε να πιστεύουμε ότι είναι άσχημο να είσαι single. Από πού να ξεκινήσω; Από τη Σαμάνθα; Η τύπισσα είναι ο ορισμός του single και περνάει τέλεια. Τώρα αν οι άλλες τρεις κλαίγονται είναι γιατί όλες μας έτσι κάνουμε όταν χωρίζουμε ή είμαστε μόνες μας. Παραδέξου και αυτό!

Το «Sex and the City» είναι μια από τις πιο επιτυχημένες σειρές. Αυτό οφείλεται στον τρόπο με τον οποίο η κάθε μια από τις τέσσερις γυναίκες αντιμετωπίζουν τα προβλήματά τους. Η Carrie: Το fashion icon με την πιο υπέροχη δουλειά κατ’ εμέ που πάντα θα τρέχει πίσω από τον «Μεγάλο». Η Miranda: Από τις καλύτερες δικηγόρους, σοβαρή – όχι πάντα- και μητέρα. Η Samantha: Νυμφομανής και sex symbol, το όνειρο κάθε άνδρα και ασχολείται με τις δημόσιες σχέσεις. Η Charlotte: Η ρομαντικη της παρέας, υπέρ της οικογένειας που περιμένει τον πρίγκιπα του παραμυθιού. Το μόνο κοινό που έχουν είναι η φιλική σχέση που τις δένει και η ισχυρή αγάπη που κανένας δεν μπορεί να κλονίσει.

Yes SATC 3Ίσως και αυτό να είναι το μυστικό της επιτυχίας. Ανάλογα τα «ζόρια» που περνάς βρίσκεις και με ποια θα ταιριάξεις. Ε, όσο να ‘ναι κάπου θα κουμπώσεις. Ακόμη και αυτό να μην γίνει, θες να κλέψεις λίγο από την ονειρόσκονη που έχουν αυτές οι γυναίκες. Σου προκαλούν όλα τα συναισθήματα: χαρά (όταν δείχνουν πόσο ενωμένες και δυνατές είναι), λύπη (όταν οι άνδρες τους κάνουν τη ζωή πατίνι –ναι εκτός από τη Samantha), ενθουσιασμό, συγκίνηση, ικανοποίηση και μπλα μπλα μπλα.

Να λοιπόν, τι εκτοξεύει στην κορυφή μια τηλεοπτική σειρά, που θα παίζεται ακόμα μετά από 20 περίπου χρόνια. Εσένα, Αντιγόνη, τι δεν σου αρέσει; Μόνο μη μου πεις η όλη υπερβολή που παρουσιάζει σε πολλούς τομείς. Εγώ προτιμώ να βλέπω κάτι τέτοιο, παρά να μιζεριάζω με τις άθλιες σειρές που δυστυχώς μας κατακλύζουν. Σε ακούω…

No SATC 1Τέσσερις γυναίκες κάνουν ψυχολόγους… να σκίζουν πτυχία! (από την Αντιγόνη Αδαμοπούλου)

Πω, πω…. Από πού να αρχίσω και πού να τελειώσω….; Λοιπόν, κάτσε να τα πάρουμε από την αρχή.

Οι άντρες το βλέπουν όχι γιατί το θεωρούν ως έναν τρόπο κατανόησης του γυναικείου τρόπου σκέψης, αλλά για να επιβεβαιώσουν πως οι γυναίκες… μόνο πολύπλοκα σκέφτονται! Ναι, οι γυναίκες είμαστε πολύπλοκα όντα, αλλά το «Sex and The City» δεν το πάει απλά ένα βήμα παραπέρα το όλο θέμα… το πάει κατά Άρη μεριά – και δεν εννοώ το γήπεδο της ομάδας στη Θεσσαλονίκη, αλλά το γνωστό πλανήτη! Και φυσικά τους δίνει άλλο ένα έναυσμα για να «τη λένε» στο γυναικείο φύλο, και το κάνουν – δυστυχώς – βασισμένοι στα τελείως ανυπόστατα πρότυπα που προωθεί η σειρά.

Αυτό που επίσης δεν έχω καταλάβει: ηρωίδες είναι τέσσερις γυναίκες με αρκετά απαιτητικές εργασίες. Αν εξαιρέσεις τη Bradshaw που δουλεύει από το σπίτι – οπότε θεωρείται freelancer – οι άλλες τρεις είναι δικηγόρος, υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων και υπεύθυνη art gallery. Δουλειές που σημαίνουν «τρελά ωράρια», το τηλέφωνο να χτυπάει ασταμάτητα κι ό,τι άλλο αυτές συνεπάγονται. Αντί γι’ αυτό… δεν τις βλέπεις ΠΟΤΕ να δουλεύουν! Σε spa θα τις δεις, check. Να μπαινοβγαίνουν στα haute couture μαγαζιά θα τις δεις, check. Να πίνουν και να τρώνε θα τις δεις, check. Να κάνουν σεξ και να μιλάνε μετά με τις ώώώώρες γι’ αυτό – είτε όταν πίνουν είτε τηλεφωνικά, check. Πότε δουλεύουν κιόλας, μου λες;;;;;; Όχι τίποτα άλλο, αλλά κάπως πρέπει να πληρωθούν ο Dior και τα Sex on The Beach (σημ.: διπλή έννοια!)!

Πάμε τώρα στο επίμαχο θέμα… το sex. Αν εξαιρέσεις τη Samantha της οποίας η φιλοσοφία είναι «ό,τι κινείται και φοράει παντελόνια πυροβολείται» – ειλικρινά κρατήθηκα να μη χρησιμοποιήσω άλλο «ρητό»! – όλες οι άλλες ναι μεν κάθε φορά έχουν και διαφορετικό παρτενέρ, αλλά κάθε φορά κλαίγονται που δεν έχουν αυτόν που θέλουν. Με αποκορύφωμα τη Bradshaw, την οποία ο Mr. Big την έχει κάνει κυριολεκτικά λάστιχο. Την έχει αποτρελάνει με να την κάνει να αναρωτιέται «μ’αγαπά – δε μ’αγαπά» σε σημείο που οι μαργαρίτες στη Νέα Υόρκη να είναι επαπειλούμενο είδος! Καταλήγει σε διάφορες αδιέξοδες σχέσεις για να ξεγελάσει τον εαυτό της και κυρίως για να μη μείνει μόνη της. Δεν ξέρω για εσάς, εγώ ένα πράγμα βλέπω: γυναίκες πνιγμένες στην ανασφάλειά τους, που παλεύουν με νύχια και με δόντια να φανούν ξεχωριστές. Epic fail is epic!

No SATC 3Τέλος, όσον αφορά το ζήτημα «fashion icon». Αν είναι κάτι που «εξύμνησε» το «Sex and The City» είναι η επιτομή του eccentric στα όρια του σαχλού. Κότσαρε στο μπούστο η Carrie μία μπουτονιέρα ΝΑ – με το συμπάθιο; Ας το κάνουμε κι εμείς! Φόρεσε πουλί στο κεφάλι της τη μέρα του γάμου – Σωτηρία, μου χρωστάς ακόμη εκείνες τις δύο ώρες που με κουβάλησες για την ταινία! – η Carrie; Αχ, τι ωραία, θα βάλουμε ό,τι φτέρωμα ανήκει σε είδη υπό εξαφάνιση κι εμείς! Εν ολίγοις, εκεί που οι σώφρονες άνθρωποι λένε «μόδα είναι τι αγοράζεις, στυλ είναι αυτό που δημιουργείς με ό,τι αγοράζεις», έρχεται η απερίγραπτη τετράδα του «Sex and The City» και σου κάνει πλύση εγκεφάλου πείθοντάς σε πως αν δεν αντιγράψεις το στυλ τους, δεν είσαι in. Κάπου εδώ επιτρέψτε μου να κρατήσω ενός λεπτού σιγή για τη χαμένη αίσθηση του γυναικείου στυλ ανά τον κόσμο για έξι (περίπου) συναπτά έτη.

Bottom line is… αν το να κάθεται η παρέα των «F.R.I.E.N.D.S.» κάθε μέρα στο Central Perk ήταν μία φορά υπερβολικό, η καθημερινότητα των «ηρωίδων» του «Sex and The City» δημιούργησε ίσως μία σειρά με τα χειρότερα γυναικεία πρότυπα που θα μπορούσε να υπάρξει ποτέ. Τουλάχιστον η ιστορία της Rachel που «απογαλακτίστηκε» από τις κάρτες του μπαμπά και ξεκίνησε να βγάζει μόνη της τα προς το ζην είναι πολύ πιο ρεαλιστική από εκείνη της Miranda που δικηγόρος μεν, αλλά οι δικαστικές αίθουσες δεν την είχαν δει ούτε απ’ έξω να περνάει!

-Περισσότερες πληροφορίες για τη Μαρία Παπουτσάκη , μπορείτε να διαβάσετε εδώ
-Περισσότερες πληροφορίες για την Αντιγόνη Αδαμοπούλου, μπορείτε να διαβάστε εδώ

You may also like