Βιταμίνη Α: γιατί χρειάζεται προσοχή η πρόσληψή της

Η βιταμίνη Α (ως γνωστόν) συμβάλλει στην υγεία των ματιών μας και μεταξύ άλλων, βοηθά στην διατήρηση ενός υγιούς δέρματος απαλλαγμένο από ακμή κι ενισχύει το ανοσοποιητικό. Σαφώς επειδή ενίοτε μπορεί η ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα να είναι ανεπαρκής μέσω της διατροφής πιθανώς κάποιος να στραφεί σε συμπληρώματα βιταμινών. Ωστόσο, όταν αυτά καταναλώνονται υπέρ του δέοντος, περισσότερο επιβαρύνουμε τον οργανισμό μας παρά τον βοηθάμε.

               Τα λιποδιαλυτά στοιχεία, όπως εν προκειμένω η βιταμίνη Α, έχουν την τάση να αποθηκεύονται στο σώμα ως λίπος αντί να αποβάλλονται. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα στοιχεία αυτά να παρουσιάζουν τοξικότητα. Στην περίπτωση της βιταμίνης Α, όταν αυτή είναι σε πλεονάζουσα ποσότητα, τα πρώτα συμπτώματα είναι πονοκέφαλος και δερματικά εξανθήματα. Άλλα συμπτώματα που μπορούν να παρουσιαστούν είναι δυσκολία στην όραση, έντονος κνησμός στο δέρμα λόγω ξηρότητας, πόνος στις αρθρώσεις κι ευαισθησία στο φως, ενώ αν η κατάσταση δεν αντιμετωπιστεί μπορεί να δημιουργήσει ακόμη και βλάβες στο ήπαρ.

               Καθώς η βιταμίνη Α βρίσκεται σχεδόν σε όλα τα σκευάσματα συμπληρωμάτων διατροφής, είναι πολύ εύκολο κάποιος να υπερβεί το ανώτατο όριο ημερήσιας πρόσληψης βιταμίνης Α, το οποίο είναι 1,05 mg, με τη συνιστώμενη ποσότητα να είναι τα 0,7 mg. Είναι λοιπόν, προτιμότερο η πρόσληψη να γίνεται μέσω τροφών πλούσιων σε καροτενοειδή, όπως τα λαχανικά πορτοκαλί χρώματος (καρότα, γλυκοπατάτες κ.ο.κ.). Εξίσου όμως καλές πηγές είναι οι ντομάτες, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (π.χ. σπανάκι), τα αυγά, τα γαλακτοκομικά, ο σολομός και το καρπούζι που διανύει και την εποχή του.

               Σε κάθε περίπτωση προτού αρχίσουμε να λαμβάνουμε κάποιο συμπλήρωμα διατροφής, είναι καλό να συμβουλευόμαστε πρώτα το γιατρό μας, ο οποίος μπορεί και να μας καθοδηγήσει αναλόγως τις ανάγκες του οργανισμού μας.

You may also like