Γιατί το αλκοόλ βλάπει σοβαρά και την ομορφιά;

Όλοι θυμόμαστε εκείνες τις ατελείωτες νύχτες του “Sex and the City” όπου οι πρωταγωνίστριες διασκέδαζαν πίνοντας ατελείωτα cosmopolitan. Η κοινωνία ορίζει το αλκοόλ ως τον κατεξοχήν τρόπο να διασκεδάσει κάποιος τα βράδια. Και αφού αυτό κάνουν όλοι, εδώ και χρόνια, πόσο εύκολο είναι να πεις όχι; Το συμπέρασμα που προκύπτει φυσικά, είναι πως το αλκοόλ είναι glam. Αλλά όλοι μας γνωρίζουμε πολύ καλά, πως αυτό έχει και τις συνέπειές του. Τόσο στο μυαλό μας όσο και στο βλέμμα μας.

Έχετε ξυπνήσει ποτέ, διψασμένοι τόσο πολύ που δεν μπορείτε να το πιστέψετε; Δεν είναι έκπληξη φυσικά. Ακόμα και τα πιο απλά αλκοολούχα ποτά αφυδατώνουν το σώμα μας, παρεμποδίζοντας την παραγωγή βαζοπρεσίνης (αντι-διουρητικές ορμόνες). Το αλκοόλ αναγκάζει τα νεφρά μας να εργάζονται για διπλάσιο χρόνο για να απομακρύνουν την περίσσεια νερού από το σύστημά μας και αφήνουν απ’έξω τα όργανα μας. Το δέρμα που είναι στεγνό από μέσα προς τα έξω όχι μόνο κάνει ρυτίδες ευκολότερα από το πιο υγρό δέρμα, αλλά αποκτάει και ένα χλωμό χρώμα. Μια κατάσταση που επιδεινώνεται από το γεγονός ότι το αλκοόλ, επίσης, ρίχνει στο σώμα τη βιταμίνη Α – ένα αντιοξειδωτικό που είναι κρίσιμο για την ανανέωση των κυττάρων και τον κύκλο των εργασιών.

Το αλκοολούχο ποτό είναι ένας από τους κύριους ενόχους της ροδόχρου ακμής – μια συνυπάρχουσα κατάσταση του δέρματος που προκαλεί ερυθρότητα – και συχνά εμφανίζεται με φλύκταινες στα μάγουλα και τη μύτη. Οι δερματολόγοι άλλωστε αναφέρουν την κατανάλωση αλκοόλ ως την κύρια αιτία για την αύξηση της κατάστασης των ασθενών. Και, δεν είναι μόνο οι άνθρωποι με τη συγκεκριμένη πάθηση που μπορεί να εμφανίσουν ανεπιθύμητη μόνιμη ερυθρότητα. Το αλκοόλ όχι μόνο αυξάνει τη ροή του αίματος και διαστέλλει τα μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία που είναι πιο κοντά στο εξωτερικό στρώμα του δέρματός μας, αλλά μερικές φορές το κάνει σε τέτοιο σημείο ώστε να σκάσει, προκαλώντας δυσάρεστα και διαρκώς “σπασμένα” τριχοειδή στο πρόσωπο. Οι πάσχοντες από ψωρίαση πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν πρόκειται να καταναλώσουν περισσότερα από μερικά κοκτέιλ. Το 40% των ατόμων που πάσχουν από αυτή, πίνουν υπερβολικά πολύ.

You may also like