Γυμναστική κι ορμόνες: πώς μπορούν να συνυπάρξουν;

Μπορεί να μην το παραδεχόμαστε φωναχτά, όμως στην πραγματικότητα, εμείς οι γυναίκες επηρεαζόμαστε σε μεγάλο βαθμό από τις ορμόνες μας. Και για να είμαστε δίκαιοι, κύριοι, δεν είναι και παράλογο, αν σκεφτείτε πως από ένα σημείο κι ύστερα το σώμα μας ετοιμάζεται να φιλοξενήσει και να φέρει στον κόσμο μία νέα ζωή – κι αυτό είναι workinprogress!

               Αλλά, κυρίες μου, πόσο καλά γνωρίζουμε πώς ακριβώς επηρεαζόμαστε από αυτές τις διαβόητες ορμόνες; Και πώς μπορούμε να προσαρμόσουμε την τακτική μας άσκηση ώστε να συνεχίσουμε να απολαμβάνουμε το βέλτιστο αποτέλεσμα;

01 Περίοδος.

 Είναι πραγματικά οι πιο δύσκολες μέρες του μήνα και κυκλοφορεί η φήμη πως… δε μιλιόμαστε όταν τις διανύουμε! Αυτό οφείλεται στα χαμηλά επίπεδα των οιστρογόνων και της προγεστερόνης, με αποτέλεσμα να αισθανόμαστε πιο κουρασμένες.

Αν και δε μας εμποδίζει να προχωρήσουμε με τη γυμναστική μας, καλό είναι να μειώνουμε το χρόνο που αφιερώνουμε ή ακόμη και να πάρουμε μία ή δύο μέρες ρεπό, ειδικά τις μέρες που έχουμε μεγαλύτερη ροή. Ακόμη, τα παυσίπονα και μία θερμοφόρα μπορούν να ανακουφίσουν από τη δυσφορία που πιθανώς θα επιφέρει η προπόνησή μας.

   02 Θεραπείες γονιμότητας.

Είτε βρίσκεται σε διαδικασία εξωσωματικής γονιμοποίησης είτε ετοιμάζεται να καταψύξει ωάρια, για μία γυναίκα οι ορμονικές αλλαγές που επέρχονται κάθε άλλο παρά ανεπαίσθητες είναι. Στη διάρκεια αυτών των διαδικασιών, οι ωοθήκες τείνουν να πρήζονται και τα επίπεδα των ορμονών αυξάνονται ραγδαία. Αυτό όχι μόνο προκαλεί κούραση εξαιτίας του αισθήματος φουσκώματος αλλά εξαιτίας οποιασδήποτε καταπόνησης μπορεί να επέλθει τραυματισμός των ωοθηκών . Μάλιστα οι γιατροί σε αυτές τις περιπτώσεις συνιστούν αποχή ακόμη κι από το σεξ.

               Προφανώς σε μία τέτοια περίπτωση προπονήσεις τύπου HITT πρέπει να περιμένουν. Μπορούμε, όμως, να εστιάσουμε στο τακτικό περπάτημα αλλά και σε ασκήσεις ήπιας έντασης και με έμφαση στο ανώτερο τμήμα του σώματος.

 03 Εγκυμοσύνη.

Είναι η πιο γλυκιά περίοδος στη ζωή μίας γυναίκας, αλλά και η πιο… απαιτητική! Εξαιτίας των συνεχών μεταβολών στις ορμόνες και της αυξημένη ανάγκης για οξυγόνο, συχνά οι εγκυμονούσες διαπιστώνουν δυσκολία στην αναπνοή αλλά και ζαλάδες στη διάρκεια της γυμναστικής τους. Επιπλέον, οι μυϊκοί σύνδεσμοι χαλαρώνουν σε τέτοιο βαθμό που είναι πιο επιρρεπείς σε τραυματισμούς.

               Η γυμναστική, εντούτοις, είναι ό,τι καλύτερο για τη γυναίκα και το έμβρυο. Επομένως είναι λογικό οι γιατροί να συνιστούν τακτική κίνηση. Η διαφορά είναι πως σε αυτήν την περίπτωση πρέπει να είμαστε πιο διαλλακτικές… Μιας που εκ των πραγμάτων δε μπορούμε να εκτελούμε τις ασκήσεις που εκτελούσαμε πριν την εγκυμοσύνη. Σε μία τέτοια περίπτωση, καλό είναι να συμβουλευόμαστε το γιατρό μας αλλά και τον προπονητή μας. Έτσι θα δημιουργήσουμε ένα νέο πρόγραμμα προπόνησης που θα ανταποκρίνεται στις αλλαγές που βιώνει το σώμα και σαφώς στις ανάγκες του.

unsplash.com/@luna_activefitness
  04 Εμμηνόπαυση.

Όπως και στην περίπτωση της περιόδου, έτσι και στην εμμηνόπαυση το πιο σύνηθες σύμπτωμα εξαιτίας των ορμονικών αλλαγών είναι η κόπωση. Με τη διαφορά πως στην εμμηνόπαυση… Η μείωση των οιστρογόνων μπορεί να απορρυθμίσει τον ύπνο μας εξαιτίας των εξάψεων, βραδινές εφιδρώσεις, αλλά και την πιο ευάλωτη ψυχολογία της γυναίκας. Είναι επόμενο τα επόμενα που θα αισθανόμαστε να είναι κούραση και μειωμένη αντοχή σε ό,τι αφορά τις δραστηριότητές μας.

               Ωστόσο, στη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, η ποικιλία ασκήσεων και μορφών προπόνησης είναι εκείνη που θα καθορίσει και τη μετέπειτα ποιότητα ζωής μας. Η εναλλαγή από pilates σε ασκήσεις βαρών κι ενδυνάμωσης μπορούν να αυξήσουν την οστική πυκνότητα (η οποία επηρεάζεται σημαντικά στην εμμηνόπαυση), μειώνοντας έτσι το ρίσκο τραυματισμών που σχετίζονται με κατάγματα.

               Σημαντικό ρόλο παίζει, όμως… κι η ίδια η ζωή! Ναι, εμείς οι γυναίκες περνάμε από πολλά στάδια που επηρεάζουν τις ορμόνες μας, όμως δεν είναι μόνο αυτά. Υπάρχουν κι οι παράγοντες της καθημερινότητας, όπως η διατροφή, οι φαρμακευτικές αγωγές, το άγχος, τυχόν ασθένειες και τραυματισμοί. Και κάθε ένας από αυτούς τους παράγοντες μπορεί να επηρεάσει διαφορετικά τις ορμόνες μας. Για παράδειγμα, μία αλλαγή στη διατροφή μας μπορεί να αυξήσει τα οιστρογόνα και να μειώσει την προγεστερόνη… Ενώ το στρες μπορεί να επιφέρει τις αντίστροφες μεταβολές.

               Μία ισορροπημένη προπόνηση σε τακτική βάση μπορεί να μας βοηθήσει να ελέγξουμε τον τρόπο που μας επηρεάζουν οι ορμόνες μας... Όμως αυτό μπορεί να γίνει μόνο συνδυαστικά με την υιοθέτηση συνηθειών που θα δώσουν γερές βάσεις στο επιθυμητό αποτέλεσμα της συνολικής μας υγείας.

               Πηγή: Well + Good

Featured image: unsplash.com/@zenbear

You may also like