Κάνουμε το Think positive τρόπο ζωής…

               Σε όλους μας έχουν τύχει στιγμές που η διάθεσή μας δεν είναι στα καλύτερά της και, παρ’ όλα αυτά, κάποιος θα μας παροτρύνει να χαμογελάσουμε για να νιώσουμε καλύτερα. Στην αρχή θα σκεφτούμε πως πρόκειται απλά για μία φιλότιμη προσπάθεια να μας κάνει να νιώσουμε λιγότερο αγχωμένοι. Στην πραγματικότητα, αυτή η παρότρυνση έχει μία δόση αλήθειας, καθώς μακροπρόθεσμα μπορεί να μας κάνει να βλέπουμε τις καταστάσεις από μία καλύτερη και με περισσότερες προοπτικές γωνία. Φυσικά δεν εννοούμε πως αυτό σημαίνει πως παραμερίζουμε τις όποιες έννοιες μας κι αγνοούμε την ύπαρξή τους (καλό και το “Hakuna Matata” αλλά δεν εφαρμόζεται παντού!).

               Πώς μπορούμε, λοιπόν, να αποκτήσουμε μία πιο θετική οπτική της ζωής μας;

               01 Την καλλιεργούμε. Όπως δεν είναι δυνατό να μάθουμε μία τέχνη από τη μια στιγμή στην άλλη, έτσι ακριβώς συμβαίνει και με την ικανότητά μας να μάθουμε να αντιμετωπίζουμε θετικά τις καταστάσεις. Για να το πετύχουμε χρειάζεται εξάσκηση. Ακόμη και μέσα από λεπτομέρειες, όπως το να εκτιμήσουμε μία όμορφη θέα, εκπαιδεύουν τον εγκέφαλό μας να αποκτήσει μία νέα οπτική. Ιδιαίτερη βοήθεια, επίσης, προσφέρουν ο διαλογισμός ή και μία λίστα που περιλαμβάνει όλα αυτά για τα οποία νιώθουμε ευγνωμοσύνη.

               02 Δείχνουμε γενναιοδωρία. Είναι μία εξαιρετική στρατηγική που μπορεί να μας κάνει να βλέπουμε καταστάσεις από ένα αισιόδοξο… καλειδοσκόπιο. Σύμφωνα, μάλιστα με μία έρευνα του 2016, μικρές πράξεις καλοσύνης επηρεάζουν περισσότερο το αίσθημα ευχαρίστησης (ή και της ευτυχίας) σε σύγκριση με μία δραστηριότητα περιποίησης προς τον εαυτό μας, όπως ένα χαλαρωτικό μπάνιο ή μία μέρα στο spa.

               03 “Σκάμε” χαμόγελα. Ο πιο γρήγορος κι αποδοτικός τρόπος να νιώσει κανείς πιο αισιόδοξα είναι ένα χαμόγελο. Έρευνα του Πανεπιστημίου του Kansas που διεξήχθη το 2012 κατέληξε στο συμπέρασμα πως το χαμόγελο μειώνει το στρες. Έτσι, ακόμη κι αν η μέρα μας είναι δύσκολη, ένα χαμόγελο κι ένας καλό λόγος στους γύρω μας μπορεί να αλλάξει τη διάθεσή μας προς το καλύτερο.

               04 Θωρακίζουμε τις σχέσεις μας με τους αγαπημένους μας. Οι ανθρώπινες σχέσεις κι η κοινωνική αλληλεπίδραση σαφώς κι επηρεάζουν τη διάθεσή μας. Έστω κι ένα σύντομο μήνυμα υποστήριξης πριν από μία απαιτητική μέρα. Επίσης, στη διάρκεια εργαστηριακών μελετών του Πανεπιστημίου Cornell, οι συμμετέχοντες που είδαν φωτογραφίες αγαπημένων τους προσώπων ενόσω ένιωθαν αγχωμένοι ένιωσαν αμέσως πιο ανακουφισμένοι.

               05 Φροντίζουμε τον εαυτό μας. Αν ένας φίλος μας ερχόταν να μας μιλήσει για ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει, δε θα οργιζόμασταν μαζί του – θα του μιλούσαμε με ήπιο τόνο και θα προσπαθούσαμε να τον καθησυχάσουμε ή και να τον ενθαρρύνουμε. Βάζουμε τον εαυτό μας στη θέση του σε μία αντίστοιχη περίπτωση (όπως ένα θέμα υγείας ή κάποιο προσωπικό πρόβλημα) μαθαίνουμε να την αντιμετωπίζουμε με νηφαλιότητα και ίσως από μία πιο αισιόδοξη σκοπιά.

               06 Κάποιες φορές δεν είναι κακό και να θυμώσουμε. Ενίοτε η οργή μπορεί να δώσει μία αίσθηση κάθαρσης. Προσοχή, όμως, δε μιλάμε για ανεξέλεγκτη οργή όπου θέλουμε κυριολεκτικά να τα σπάσουμε όλα –  σε αυτές τις περιπτώσεις θυμόμαστε πάντα να απομακρυνόμαστε από ό,τι μπορεί να την πυροδοτήσει. Είναι λογικό να υπάρχουν καταστάσεις όπου θα νιώσουμε αδικημένοι κι αυτό να μας εξοργίσει. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι η οργή που θα μας ωθήσει να δράσουμε εποικοδομητικά.

               Διαβάζοντας τα παραπάνω πιθανώς και να νιώθετε πως είναι πιο εύκολο να πει κανείς πως θα δει πιο θετικά τα πάντα γύρω του από το να το εφαρμόσει. Όμως επαναλαμβάνω, κανείς δεν περιμένει να το καταφέρουμε μόλις ξυπνήσουμε το επόμενο κιόλας πρωί. Όμως αν αντιληφθούμε πως αυτό μπορεί να βελτιώσει σε βάθος χρόνου την καθημερινότητά μας, θα δικαιώσουμε και την προσπάθεια που θα έχουμε καταβάλλει για να το επιτύχουμε.

You may also like