Κι όμως, καμιά φορά η ζυγαριά… δε λέει αλήθεια!

Πώς μπορούμε να διαπιστώσουμε πως οι προσπάθειές μας για το ιδανικό βάρος πιάνουν τόπο.

Τα κάνετε όλα όσα πρέπει. Διατροφή, γυμναστική, αποτοξίνωση από κάθε παρασπονδία… Κι όμως, η ζυγαριά φαίνεται να επιμένει στο ίδιο νούμερο που σας “στοίχειωνε” πριν ξεκινήσετε την προσπάθεια για την επίτευξη του ιδανικού βάρους. Προτού απογοητευτείτε πως όλες σας οι προσπάθειες είναι άκαρπες και φτάσετε στο κατώφλι της υποχώρησης, δείτε ποια είναι τα σημάδια που σας δείχνουν πως όχι μόνο τα κάνετε όλα σωστά, αλλά έχουν και το επιθυμητό αποτέλεσμα.

01 Έχουν περιοριστεί οι “αμαρτωλές” λιγούρες. Συνηθίζοντας σε μία πιο υγιεινή διατροφική ρουτίνα, οι επιθυμίες για ζάχαρη κι άλλα επεξεργασμένα φαγητά μειώνονται. Αυτό συμβαίνει επειδή στην ουσία ο οργανισμός μας μπορεί να “εκπαιδευτεί” να αποζητά πιο υγιεινές επιλογές. Για παράδειγμα, όταν κάποτε λαχταρούσαμε το κρουασάν με τη σοκολάτα, πλέον προτιμούμε ένα σνακ με γιαούρτι και φρούτα. Για να το διαπιστώσουμε, μπορούμε να κάνουμε μία λίστα των φαγητών που ορεγόμασταν πριν ξεκινήσουμε τη διατροφή και δύο βδομάδες μετά να σημειώσουμε αν τα ζητάμε πια – ή έστω αν τα ζητάμε με την ίδια συχνότητα.

02 Αυξάνουμε την ένταση στη γυμναστική πιο εύκολα. Αν παρατηρείτε πως μπορείτε να τρέξετε μεγαλύτερες αποστάσεις ή να προσθέσετε βάρη στα όργανα του γυμναστηρίου, είστε σε καλό δρόμο! Αυτό σημαίνει πως πλέον το λίπος φεύγει και στη θέση του χτίζονται μύες. Συνήθως αρκούν λίγες εβδομάδες ενός σταθερού προγράμματος εκγύμνασης για να αυξηθεί η αντοχή και η δύναμη.

03 Νιώθουμε πιο ξεκούραστοι. Αποδεδειγμένα η γυμναστική αυξάνει την ενέργειά μας αλλά βελτιώνει και την ποιότητα του ύπνου. Στη διάρκεια ερευνών όπου συμμετείχαν άτομα με διαταραχές ύπνου, παρατηρήθηκε πως έπειτα από ένα μακροχρόνιο (και σταθερό) πρόγραμμα γυμναστικής, τα άτομα αυτά κοιμόντουσαν πιο γρήγορα κι έκαναν συνεχή και βαθύ ύπνο.

04 Αλλάζει η όρεξή μας. Η γυμναστική μπορεί να οδηγήσει σε δύο ενδεχόμενα. Το ένα είναι να παρατηρήσουμε μειωμένη την όρεξή μας. Το άλλο είναι να αποζητάμε περισσότερο φαγητό. Το δεύτερο ενδεχόμενο είναι και το πιο πιθανό. Και μπορεί να μοιάζει εκνευριστικό, καθώς έτσι γεννιέται η απορία “μα γυμνάζομαι και πεινάω περισσότερο;”. Αυτό, όμως, είναι και το φυσιολογικό. Το σώμα πλέον “καίει” περισσότερες θερμίδες, άρα εκ των πραγμάτων χρειάζεται περισσότερα “καύσιμα” (δηλ. τροφή) για να μπορεί αυτό να αντεπεξέλθει.

 

05 Τα παντελόνια (κι ειδικά τα jeans!) στρώνουν διαφορετικά. Η εφαρμογή των ρούχων στο σώμα μας είναι σίγουρα ένα σημείο αναφοράς για να καταλάβουμε τις αλλαγές στο σώμα μας. Ειδικά με το αγαπημένο μας τζιν! Κι όμως, δεν είναι απαραίτητο να τα νιώθουμε πιο χαλαρά, αλλά ίσως τα νιώθουμε να εφαρμόζουν πιο σωστά. Μπορεί, δηλαδή, τα παντελόνια μας να είναι πάλι στενά, αλλά θα είναι και πιο άνετα.

Άρα… την πετάμε τη ζυγαριά;

Η τελική απάντηση είναι… όχι. Αν και το τι δείχνει η ζυγαριά δεν πρέπει να μας γίνεται εμμονή. Εξακολουθεί να είναι ένα χρήσιμο μέτρο σύγκρισης. Απλά δε χρειάζεται να ζυγιζόμαστε κάθε μέρα. Αρκεί μόλις μία φορά την εβδομάδα, ώστε να “κρατάμε αρχείο” και να σημειώνουμε την πρόοδό μας.

You may also like