Νικήστε τη ζήλια, από τη Νέτη Φίλια

jalousie

 Από τη Νέτη Φίλια*

Η ζήλια είναι ένα αναπόφευκτο ανθρώπινο συναίσθημα, το οποίο ωστόσο σε μερικούς ανθρώπους ξεπερνά τα όρια και βιώνεται ως ζηλοφθονία. Το συναίσθημα της έντονης ζήλειας βάζει αυτούς τους ανθρώπους σε έναν φαύλο κύκλο άγχους, αρνητικών συναισθημάτων, θυμού και ψυχικής έντασης. Γιατί όμως συμβαίνει;

–      Σύγκριση με άλλους ανθρώπους
Είναι πραγματικά ανώφελες οι συγκρίσεις με άλλους, καθώς κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός, με τα δικά του ιδιαίτερα χαρίσματα και τη δική του ξεχωριστή πορεία και προσφορά στη ζωή. Έτσι είναι προφανές πως κερδισμένος είναι όποιος προσπαθεί να βελτιώσει την προσωπική και επαγγελματική του ζωή, χωρίς να ασχολείται με το αν ο άλλος έχει περισσότερα προτερήματα, χρήματα ή άλλης μορφής αγαθά.

–      Αυθαίρετα συμπεράσματα για την επιτυχία και την ευτυχία. Συχνά βγάζουμε βιαστικά συμπεράσματα θεωρώντας ότι ο βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση από εμάς και αυτό λόγω σύγκρισης, δημιουργεί αισθήματα ζήλιας. Όμως, στην πραγματικότητα δεν γνωρίζουμε αν ο άλλος είναι πραγματικά ευτυχισμένος επειδή διαθέτει αυτό που εμείς δεν έχουμε. Κι αυτό γιατί δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε όλες τις εκφάνσεις της ζωής του, πως νιώθει ή τι θα του συμβεί στο μέλλον.

–      Θετικό πρόσημο στη ζωή
Η ευτυχία δεν μπορεί να είναι αυτό που θα συμβεί στο μέλλον, εφ’ όσον εκπληρωθούν οι επιθυμίες μας. Το σήμερα είναι η μόνη απτή πραγματικότητα που διαθέτουμε, καθώς δεν μπορούμε να επέμβουμε στο χθες και ακόμη περισσότερο δεν γίνεται να καθορίσουμε το αύριο.  Αναγνωρίζοντας όσα καλά και θετικά διαθέτουμε, μπορούμε να εργαζόμαστε δημιουργικά, ώστε να επιτύχουμε τις επιδιώξεις μας, αφήνοντας ένα περιθώριο στην εμπειρία της αποτυχίας.

jalousie–      Τα καλά κόποις κτώνται
Όσο κι αν προσπαθήσουμε, πάντα θα υπάρχουν άλλοι που θα έχουν κάτι καλύτερο από εμάς. Οι υπέρμετρες προσδοκίες είναι πηγή δυστυχίας και ζήλιας. Η άνοδος σε οικονομικό, κοινωνικό ή επαγγελματικό επίπεδο απαιτεί μεγάλες, επίμονες και επίπονες προσπάθειες με το ανάλογο κόπο και κόστος. Εκτός από αν διαθέτετε τα τυπικά προσόντα, αναρωτηθείτε αν είστε έτοιμοι να πληρώσετε και το τίμημα της όποιας επιτυχίας.
Για να διαχειριστεί κάποιος τη ζήλια, χρειάζεται πρώτα να κατανοήσει τις αιτίες που την προκαλούν. Η ζήλια συχνά πυροδοτείται από: α) τις ιδιαίτερα υψηλές και γι’ αυτό ανεκπλήρωτες προσδοκίες, β) την ανασφάλεια και τη χαμηλή αυτοεκτίμηση και γ) το αίσθημα του δικαιώματος χωρίς τις απαραίτητες δυνατότητες ή τον ανάλογο μόχθο.

*Νέτη Φίλια
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Γνωσιακή – Συμπεριφορική Θεραπεύτρια
6945-858780
[email protected]

 

You may also like