Όταν το ροχαλητό δεν είναι απλά ενοχλητικό…

Σίγουρα σε όλους μας έχει τύχει να ξυπνήσουμε ενοχλημένοι από το ροχαλητό του/της συντρόφου μας, γνωρίζοντας φυσικά πως αυτό δε γίνεται επίτηδες – όπως και να έχει, πρόκειται για πάθηση. Μπορεί να είναι περιστασιακό (λόγω ρινικής συμφόρησης ή κακής στάσης του σώματος στον ύπνο), μπορεί να είναι παθολογικό. Δεν παύει, όμως, να υφίσταται η ανάγκη διερεύνησής του, γιατί αν το ροχαλητό οδηγεί σε υπνική άπνοια, οι κίνδυνοι για την υγεία μας αυξάνονται.

Η υπνική άπνοια (η εξασθένηση ή και πλήρης παύση της αναπνοής για δευτερόλεπτα κατά τον ύπνο) μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακού επεισοδίου κατά 30% μέσα σε ένα διάστημα τεσσάρων έως πέντε ετών. Με την παροχή οξυγόνου προς τους πνεύμονες να διακόπτεται, το σώμα τίθεται σχεδόν αυτόματα σε κατάσταση “fight-or-flight”, δηλαδή σε κατάσταση υπερέντασης ανάλογης με το αίσθημα κινδύνου στραγγαλισμού, με αποτέλεσμα η ροή του αίματος προς την καρδιά να μειώνεται. Αυτές οι δύο παρενέργειες αυξάνουν την αρτηριακή πίεση, φθείροντας σταδιακά την καρδιά. Συγκεκριμένα, μία νέα μελέτη παρατήρησε αύξηση της μάζας της αριστερής κοιλίας της καρδιάς, με αποτέλεσμα το όργανο να λειτουργεί πιο εντατικά κι άρα να κινδυνεύει με ταχύτερη φθορά. Η δε μεταβολή αυτή παρατηρήθηκε σε μεγαλύτερο ποσοστό σε γυναίκες, με αποτέλεσμα αυτές να θεωρούνται ομάδα υψηλότερου κινδύνου σε περίπτωση υπνικής άπνοιας.

Τι μπορεί να μας βοηθήσει να υποψιαστούμε την υπνική άπνοια;

Αρχικά, όταν εξαιτίας του ροχαλητού προκαλείται έλλειψη ύπνου, παρατηρούνται ζαλάδες, αδυναμία συγκέντρωσης, αίσθημα κόπωσης στη διάρκεια της ημέρας, αδυναμία στη μνήμη, ακόμη και κατάθλιψη. Σταδιακά και, όσο δεν διαγνώσκεται ή/και αντιμετωπίζεται, η υπνική άπνοια μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιους πόνους, άσθμα και σύνδρομο ανήσυχων ποδιών (το οποίο συνήθως εκδηλώνεται με αίσθηση “μυρμηγκιάσματος”) και βεβαίως αυξάνονται τα προαναφερόμενα ρίσκα στο καρδιοαναπνευστικό.

Σε περίπτωση που υποψιάζεστε πως εσείς, ο/η σύντροφος σας ή μέλος της οικογένειάς σας παρουσιάζετε συμπτώματα υπνικής άπνοιας, ο θεράπων ιατρός θα προχωρήσει σε μία σειρά εξετάσεων, μεταξύ των οποίων είναι κι η μέτρηση του κορεσμού του οξυγόνου στο αίμα κατά τη διάρκεια του ύπνου – με το ελάχιστο επιτρεπτό ποσοστό του κορεσμού να είναι το 90%. Στη συνέχεια θα μπορέσει να διαπιστώσει αν πρόκειται όντως για υπνική άπνοια ή κάποια άλλη πάθηση που επηρρεάζει το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα. Οπωσδήποτε, όμως, ο έλεγχος του ροχαλητού μπορεί σίγουρα να μας αποτρέψει από περαιτέρω επιπλοκές στην υγεία μας.

You may also like