10 ΣΗΜΑΔΙΑ ΠΩΣ ΤΟ STRESS ΣΕ “ΝΙΚΑΕΙ” (Pt. I)

Όσο κι αν θέλουμε να το εξαλείψουμε από τη ζωή μας, όλοι μας θα βιώσουμε καταστάσεις στρες. Κι αν και το σώμα μας είναι σχεδιασμένο να το αντέχει (κι ενίοτε είναι χρήσιμο, υπάρχουν φορές που αυτό φαίνεται να επανέρχεται στην καθημερινότητά μας, πιο επίμονο φορά τη φορά. Μιλάμε συχνά για το πώς μπορούμε να το μετριάσουμε και πώς μπορούμε να αναγνωρίζουμε τις καταστάσεις που το πυροδοτούν, όμως γνωρίζουμε να αναγνωρίζουμε τα σημάδια του; Ας δούμε μερικές από τις επιπτώσεις στην ΥΓΕΙΑ μας.

01 Αισθάνεσαι κουρασμένος χωρίς λόγο.

Δεν εννοούμε την κούραση μετά από μία έντονη προπόνηση… Αλλά την κόπωση που αισθανόμαστε στο τέλος της ημέρας μας χωρίς να έχουμε καταβάλλει σωματική προσπάθεια. Αν η κόπωση αυτή δεν έχει ιατρικό λόγο, τότε το στρες είναι ο ένοχος και η “θεραπεία” είναι μία σταθερή ρουτίνα προετοιμασίας για τη βραδινή κατάκλιση. Ένα ντους, μερικές διατάσεις χαλάρωσης, μία tech-free απασχόληση, όπως ένα βιβλίο και μία συγκεκριμένη ώρα που θα ξαπλώσουμε… Βοηθούν το σώμα να ανακτήσει σωματική αλλά και πνευματική ενέργεια.

     02 Δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς.

Σε όλους έχει συμβεί. Ξαπλώνουμε για ύπνο κι εκεί που λέμε “να τος ο Μορφέας, ήρθε”… Ξαφνικά έρχονται στο μυαλό όσα μας προβληματίζουν  μέσα στη μέρα. Και να τα σενάρια για τι θα μπορούσαμε να κάνουμε ή για το τι φοβόμαστε πως θα αντιμετωπίσουμε την επόμενη μέρα. Ο διαλογισμός έχει συνδεθεί με την ανακούφιση των συμπτωμάτων του άγχους, τη μείωση της κορτιζόλης και τη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου κι υπάρχουν podcasts … Αλλά κι εφαρμογές στοχευμένες στο διαλογισμό ύπνου που σίγουρα αξίζουν μία δοκιμή.

  03 Αρρωσταίνεις πιο συχνά.

Σύμφωνα με έρευνες, το στρες μπορεί να επηρεάσει τις άμυνες του οργανισμού, με αποτέλεσμα να είμαστε πιο ευάλωτοι σε παθογόνους οργανισμούς. Σε αυτήν την περίπτωση, καλό είναι να βεβαιωνόμαστε πως η διατροφή μας μας παρέχει τα θρεπτικά στοιχεία που θωρακίζουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα… Όπως αντιφλεγμονώδη κι αντιοξειδωτικά κι βιταμίνη C, καθώς και προβιοτικά. Επομένως φροντίζουμε να καταναλώνουμε συχνά εσπεριδοειδή, γιαούρτι και λαχανικά όπως μπρόκολο και σπανάκι.

04 Έχεις δυσπεψία.

 Όταν είμαστε αγχωμένοι, το σώμα εισέρχεται στη γνωστή κατάσταση “fight-or-flight” . Μέρος της προετοιμασίας του είναι να διατηρεί επίπεδα ενέργειας προκειμένου να αντεπεξέλθει. Αυτό σημαίνει πως λειτουργίες λιγότερο επείγουσες για άμεση επιβίωση, όπως η πέψη, παύουν. Έτσι, το φούσκωμα είναι σύνηθες σημάδι στρες. Όμως η υγεία του πεπτικού συστήματος είναι συνδεδεμένη με την καλή εγκεφαλική λειτουργία. Επομένως η λύση βρίσκεται στα προβιοτικά που βελτιώνουν την υγεία του εντέρου μειώνοντας έμμεσα και το στρες.

    05 Είσαι(πιο) αφηρημένος.

 Σε όλους έχει τύχει να ξεχαστούμε κάποια στιγμή και να αναρωτηθούμε πού αφήσαμε τα κλειδιά μας. Αν, όμως, η αναζήτηση των κλειδιών είναι σύνηθες φαινόμενο… Ενώ ταυτόχρονα δυσκολευόμαστε να συγκεντρωθούμε, τότε πιθανώς το στρες έχει το πάνω χέρι. Άλλωστε, σε πολλές έρευνες το στρες έχει συνδεθεί με την εγκεφαλική λειτουργία. Ευτυχώς, τροφές πλούσιες σε Ω3 και αντιοξειδωτικά μπορούν να την ενισχύσουν βελτιώνοντας τη μνήμη και τη συγκέντρωσή μας περιορίζοντας σημαντικά την επίδραση του stress.

               Μείνετε συντονισμένοι για το Pt. II, καθώς το στρες είναι ένας εχθρός που πρέπει να τον γνωρίσουμε καλά για να τον αντιμετωπίσουμε και να τον νικήσουμε!

               Πηγή: Fit On

Featured image: pexels.com/@energepiccom

You may also like