3 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ “ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ” ΕΝ ΚΑΙΡΩ ΑΝΑΡΡΩΣΗΣ ΑΠΟ COVID

Δεν είναι από τα κλασσικά κείμενα που μπαίνουν σε αυτή την ενότητα… Αλλά ούσα στην διαδικασία ανάρρωσης από covid, σκέφτηκα να σας προτείνω “τρόπους επιβίωσης”, ενώ είστε αποκλεισμένοι στο σπίτι σας.

Ακολουθείστε τις οδηγίες των ειδικών

Το πιο βασικό είναι να ακολουθείτε τις οδηγίες του γιατρού που σας παρακολουθεί και του φαρμακοποιού. Αυτοί είναι αρμόδιοι. Δεν είναι ούτε η θεία ούτε η κολλητή ούτε η γιαγιά με τα γιατροσόφια. Παίρνουμε τις βιταμίνες, τα παυσίπονα και τρεφόμαστε σωστά. Δεν ξεχνάμε να πίνουμε αρκετό νερό και να ξεκουραζόμαστε. Δεν είναι η ώρα ούτε για δίαιτα ούτε για διατροφή. Είναι η ώρα που πρέπει να φροντίσουμε τον εαυτό μας και να αναρρώσουμε γιατί ο οργανισμός μας εξαντλείται από αυτόν τον ιό. Και χρειαζομαστε δυνάμεις…

Μάθετε ποιός άλλος κοντινός σας συμπάσχει

Είναι παρηγορητικό να ξέρεις ότι κι άλλοι γύρω σου “υποφέρουν” μαζί σου. Ίσως όχι δίπλα σου, ίσως όχι ακριβώς με τα ίδια συμπτώματα, αλλά να ξέρεις ότι δεν είσαι μόνος σου σε αυτό. Όταν “ανακοίνωσα” ότι κολλήσαμε με τον Παύλο covid, είναι απίστευτο πόσα μηνύματα συμπαράστασης λάβαμε. Από γνωστούς κι αγνώστους. Και δεν αναφέρομαι στις κλασσικές ευχές για “περαστικά και γρήγορη ανάρρωση”, αλλά σε μηνύματα του στυλ “Ωχ κι εσείς; Κι εμείς κολλήσαμε στο summer camp.. Ή στις διακοπές… ή στο γραφείο” Υπάρχει έξαρση κι αυτό είναι δεδομένο. Κι είναι ύπουλος ο ιός. Εμείς φορούσαμε μάσκα, σχεδόν συνέχεια και παρόλα αυτά κολλήσαμε. Θέλει προσοχή!

Εφοδιαστείτε με βιβλία ή απολαύστε binge watching

Αν είστε από αυτούς που νιώθετε εξάντληση (που είναι το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα), εκμεταλλευτείτε το και απολαύστε τον καναπέ σας. Κι αντί να κοιτάτε απλά το ταβάνι, γιατί να μην διαβάσετε κάποιο από τα βιβλία που έχετε επιλέξει για να πάρετε μαζί σας στις διακοπές; Θα περάσει η ώρα ευχάριστα και μπορεί να χαλαρώσετε τόσο πολύ που να πάρετε κι έναν υπνάκο, χωρίς να το καταλάβετε. Αν πάλι δεν είστε φαν των βιβλίων, είναι η ευκαιρία να δείτε την σειρά που δεν προλαβαίνετε τόσο καιρό. Με αυτό τον τρόπο δεν θα σκέφτεστε ότι είστε αποκλεισμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο και θα περάσει η μέρα…χαλαρώνοντας!

Φάτε σωστά

Δεν θέλω να ακουστώ σαν την γιαγιά σας, αλλά πραγματικά είναι τόσο σημαντικό όσο το παίρνετε τις βιταμίνες σας. Κι αν μένετε μόνοι σας, σίγουρα θα είναι δύσκολο να πάτε super market για να εφοδιαστείτε τα απαραίτητα. Όμως ευτυχώς η τεχνολογία βοηθά και οι περισσότερες αλυσίδες έχουν eshop και θα σας φέρουν σπίτι ό,τι χρειάζεστε. Όπως ξέρετε δεν είμαι φαν της μαγειρικής και να σας πω ότι εμένα αυτές τις μέρες με έσωσαν τα έτοιμα ψημένα προϊόντα της “Πίνδος. Το σνίτσελ από ψημμένο κοτόπουλο στήθος, τα chicken nuggets που είναι λαχταριστά και το στήθος πανέ, σε συνδυασμό με σαλάτα ή βραστές πατάτες ήταν ιδανική επιλογή και για τον Παύλο και για μένα. Ειδικά τις μέρες με πυρετό που πρέπει να φας καλά κι υγιεινά, ήταν η ιδανική λύση.

Τέλος φροντίζουμε καλά τον εαυτό μας

Τι σημαίνει αυτό; Σηκωνόμαστε το πρωί, παίρνουμε καλό πρωινό και κάνουμε ένα δροσερό μπάνιο. Βοηθά στο να “ξυπνήσουμε” καλά και να ενεργοποιηθεί ο οργανισμός μας, έστω με κάποιο τρόπο. Ανοίγουμε τα παράθυρα και τις μπαλκονόπορτες για να μπει καθαρός αέρας. Τα δωμάτια μας πρέπει να αερίζονται. Βγαίνουμε στο μπαλκόνι μας ή στον κήπο μας 2 με 3 φορές την ημέρα, για να “πάρουμε” λίγο ήλιο. Πάντα φορώντας αντηλιακό, εννοείται. Αλλά είναι και ο μόνος τρόπος να αλλάξουμε λίγο παραστάσεις…

Όλα τα παραπάνω δεν είναι λόγια του αέρα! Τα εφαρμόσαμε με τον Παύλο επί μία εβδομάδα κι …επιβιώσαμε!

Καλή ανάρρωση στους ασθενείς… Κι όσον αφορά στους υπόλοιπους; Να προσέχετε!

Τα φιλιά μου,

Κ.

You may also like