ΕΣΕΙΣ ΕΙΣΤΕ ΨΥΧΟΚΕΝΤΡΙΚΟΙ Ή ΑΛΛΟΚΕΝΤΡΙΚΟΙ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ;

Κάτι που έμαθα στη διοίκηση τουρισμού είναι, πόσος σημαντικός παράγοντας είναι η ψυχολογία του τουρίστα. Θεωρείται σημαντικό εργαλείο για τις ανάγκες που δημιουργούνται στον τόπο προορισμού, σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά τους, τις αντιλήψεις και τη συμπεριφορά τους. Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες,  μια ψυχογραφική έρευνα επιχειρεί την εξακρίβωση και τον καθορισμό των κινήτρων των τουριστών, με την προσωπικότητα και τον τρόπο ζωής. Υπάρχουν διαφορετικές τυπολογίες, οι οποίες, αντικατοπτρίζουν την συμπεριφορά τους και μας βοηθούν να κατανοήσουμε, τι είναι αυτό που κινεί τους τουρίστες να αναζητήσουν το κατάλληλο προορισμό. Τον τρόπο με τον οποίο συνδυάζουν την ασφάλειακαι την συνήθεια, με την πρόκληση νέων καταστάσεων. Εμείς επικεντρωθήκαμε σε δύο απ’ αυτές, για να καταλάβουμε πως ακριβώς επιλέγουμε τις δικές μας διακοπές.

Ψυχοκεντρικοί τουρίστες

Είναι εκείνοι, οι οποίοι δεν διακρίνονται από το αίσθημα της περιπέτειας και δεν είναι προτεραιότητα τους να κυνηγούν νέες εμπειρίες. Κυρίαρχη τάση, είναι να παραμείνουν στην ασφάλεια ενός οργανωμένου και μαζικού ταξιδιού που θα τους ξεκουράσει, χωρίς να φεύγουν από την comfort zone. Το συναίσθημα της ανυπομονησίας και της χαράς είναι τα οφέλη που προσδοκά από το ταξίδι. Αυτό από μόνο του, δημιουργεί ένα κλίμα ευφορίας και είναι απολύτως αρκετό για εκείνους.

unsplash.com/@belart84
Αλλοκεντρικοί τουρίστες

Αντίθετα με τους ψυχοκεντρικούς, οιάλλοκεντρικοί τουρίστες είναι πρόθυμοι για νέες εμπειρίες και περιπέτειες. Είναι εκείνοι, που αναζητούν διαφορετικές εικόνες για το επικείμενο ταξίδι, περιμένοντας να βιώσουν κάτι μοναδικό. Πολλές φορές, παρατηρούν οτιδήποτε συμβαίνει γύρω τους, προσηλωμένοι στον να αποκομίσουν νέες γνώσεις για τον τόπο που επισκέπτονται. Οργανώνουν το ταξίδι τους σύμφωνα με το πως θα επιθυμούσαν να ζουν… Και το διαμορφώνουν με τρόπο, που να μπορούν να απολαύσουν ότι στερούνται στην καθημερινότητα. Πολλές φορές κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, ο τουρίστας παρουσιάζει διαφορετική προσωπικότητα, καθώς το αίσθημα της ελευθερίας έξω από τα όρια της σύγχρονης αγχώδους καθημερινότητας, οδηγεί στην υπέρβαση του μέτρου και της λογικής.

Διακρίναμε λοιπόν, πως πολλές φορές δεν είναι εύκολο να συμπεράνουμε αν ανήκουμε αμιγώς, στην πρώτη ή τη δεύτερη κατηγορία. Υπάρχουν φορές που επιδιώκουμε κάτι ήσυχο ή οργανωμένο για ένα weekend… Κι άλλες φορές όταν έχουμε την ευκαίρια του χρόνου και του ανάλογουεισοδήματος, να μπαίνουμε στην κατηγορία του αλλοκεντρικού.Αναζητούμε  νέα σενάρια και περιπέτειες, είτε αυτά περικλείουν νέους τόπους, είτε ικανοποιούμε το ενδιαφέρονμας – σε διάφορα «πάρκα με extreme sports». Εσείς τι διαλέξατε για τις φετινές σας διακοπές;

Enjoy travelling

Photo credits: unsplash.com/@belart84

You may also like