HOLIDAY STRESS: ΕΝΑΣ ΥΠΑΡΚΤΟΣ ΕΧΘΡΟΣ

Χριστούγεννα… Αυτό σημαίνει λαχταριστές μυρωδιές, μουσική που ευφραίνει καρδίαν, δώρα και κυρίως χαμόγελα με τους αγαπημένους μας. Για κάποιους άλλους, όμως, αυτό συνοδεύεται με αυξημένο άγχος. Το holiday stress μπορεί να είναι φρέσκος ως όρος, όμως υπήρχε εδώ και καιρό… Με αποτέλεσμα κάποιοι να μη βιάζονται να παρευρεθούν σε οικογενειακά τραπέζια ή να είναι πιο διστακτικοί να προσαρμόσουν πρόγραμμα κι οικονομικά για να αντεπεξέλθουν στα “πρέπει” των ημερών. Ή μπορεί ακόμη να αισθάνονται πως δεν έχουν δεχθεί όσες προσκλήσεις προσδοκούσαν… Ή να μην αισθάνονται την ανάγκη να ακολουθήσουν κάθε μα κάθε παράδοση, χωρίς παρ’ όλα αυτά να θυμίζουν τον Scrooge!

               Τα άτομα που ταλαιπωρούνται από το άγχος των γιορτών βιώνουν συμπτώματα όπως θλίψη, αγωνία, πονοκέφαλο ή πόνο σε διάφορα σημεία του σώματος και δυσκολία στον ύπνο. Επίσης μπορεί να παρουσιάζονται πιο ευερέθιστα.

               Μπορεί, όμως, κάποιος που νιώθει άγχος για τις μέρες που έρχονται να τις απολαύσει; Η απάντηση είναι πως ναι. Αν νιώθεις πως ανήκεις ανάμεσα στους ανθρώπους που δε βιάζονται ιδιαίτερα για τα Χριστούγεννα κι ό,τι σχετίζεται με αυτά… Σου προτείνουμε τον παρακάτω wellness guide.

01 Σχεδίασε το πρόγραμμά σου.

Καλώς ή κακώς οι γιορτές μας βγάζουν εκτός ρουτίνας, όχι μόνο για τις συναντήσεις που θα έχουμε… Αλλά και για τα συμπαρομαρτούντα, όπως για παράδειγμα τις μετακινήσεις μας ή τα οικονομικά μας. Όμως ένα πρόγραμμα όπου θα έχουμε βάλει σε προτεραιότητα όσα θέλουμε να κάνουμε… Θα μας βοηθήσει να οργανώσουμε τις μέρες που έρχονται χωρίς να αγχωθούμε για το “πώς θατα προλάβουμε όλα;”.

  02 Μην ξεχνάς… το εαυτό σου.

Ναι, θα συμφωνήσουμε πως είναι η περίοδος που μοιραζόμαστε τα πάντα με τους αγαπημένους μας (κι όχι μόνο), αυτό όμως δε σημαίνει πως δεν πρέπει να φροντίσουμε και τον εαυτό μας. Φρόντισε, λοιπόν, να δώσεις χρόνο και σε κάτι που θα χαροποιήσει εσένα τον ίδιο: από έναν περίπατο ή μία ταινία στο σινεμά μέχρι μία spadayμόνο για σένα, κάθε επιλογή είναι ευπρόσδεκτη!

   03 Δώσε βάση στα οικονομικά σου.

Η αλήθεια είναι πως όλοι μας μπορούμε να παρασυρθούμε και να ξοδέψουμε παραπάνω για τα δώρα που θέλουμε να προσφέρουμε. Όμως μην ξεχνάς πως η αξία του δώρου έγκειται στη διάθεσή σου να το κάνεις κι όχι στην αξία του. Επομένως, μη διστάζεις να σχεδιάσεις έναν προϋπολογισμό και να ξοδέψεις μόνο ό,τι μπορείς. Άλλωστε, κι ένα δωράκια φτιαγμένο με τα χεράκια μας θα είναι εξίσου ανεκτίμητο!

04 Να θυμάσαι όσους δεν είναι κοντά σου.

Όταν έχουμε χάσει κάποιον αγαπημένο μας ή όταν η απόσταση μπαίνει ανάμεσα σε εμάς και τους ανθρώπους μας, είναι λογικό ο εορτασμός των ημερών να μοιάζει πιο δύσκολος. Αλλά αν προσπαθήσουμε να εστιάσουμε σε αναμνήσεις με αυτούς τους ανθρώπους που μας φέρνουν ένα χαμόγελο στα χείλη, τα πράγματα γίνονται κάπως καλύτερα.

  05 Μη φοβάσαι να πεις “όχι”.

Ο στόχος των ημερών δεν είναι μόνο να ευχαριστήσουμε τους γύρω μας, αλλά και τον εαυτό μας. Δεν είσαι υποχρεωμένος να παρευρεθείς σε κάποια συνάντηση ή κάποιο τραπέζι αν το μόνο που θα γίνει είναι να αισθανθείς άβολα. Πράγμα που σημαίνει πως έχεις κάθε δικαίωμα να αρνηθείς ευγενικά μία πρόσκληση.

               Το σημαντικότερο είναι να μην αγνοείς τα σημάδια που το σώμα σου στέλνει, αλλά ούτε και τα συναισθήματά σου. Όταν καταφέρεις να προσδιορίσεις τι σου προκαλεί το άγχος και γιατί, τότε θα είναι και πιο εύκολο να βρεις τον τρόπο να το εξομαλύνεις. Και μην ξεχνάς, σημασία έχει να περάσεις κι εσύ καλά στις γιορτές!

               Πηγή: Health Line

Featured image: pexels.com/@leeloothefirst

You may also like