ΠΟΣΟ ΕΠΙΚΡΙΤΙΚΟΙ ΕΙΣΤΕ ΜΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΑΣ;

  Το μυαλό μας δουλεύει συνεχώς με εκατομμύρια στροφές, με επαναλαμβανόμενες σκέψεις κι αυτό μπορεί να μας κουράζει. Επίσης το μυαλό μας μπορεί να λειτουργεί και ως μηχανή που του αρέσει να κάνει κριτική χωρίς σταματημό. Μπορεί να είστε στο πιο όμορφο μέρος της γης ή να βρίσκεστε σε ένα επτάστερο ξενοδοχείο με τις καλύτερες προδιαγραφές και όμως να βρίσκεται πάντα κάτι που δεν το ικανοποιεί αρκετά. Η κριτική είναι μία άσκηση που κάνει το μυαλό μόνο του, κι εσείς είστε εκείνοι που θα πρέπει να μάθετε να το καθοδηγείτε. Πόσο εύκολα μπορείτε να ελέγξετε αυτή την τάση; Τι παιχνίδια μας υιοθετεί καθημερινά;

Επικριτικοί απέναντι στον εαυτό μας

Είναι συχνό φαινόμενο να παρατηρούμε πως τα παιχνίδια του μυαλού – μας βάζουν σε διάφορες διαδικασίες. Ένα από αυτά τα παιχνίδια, είναι να παρασυρόμαστε και να ασκούμε κριτική στους γύρω μας με μεγάλη ευκολία, παρασύροντας μας σε έναν φαύλο κύκλο. Όλη αυτή η διαδικασία καταλήγει ξανά στον εαυτό μας – μετατρέποντας την κριτική προς τους άλλους, να γίνεται κριτική προς εμάς. Κρίνουμε το σώμα μας αρκετές φορές, αν είναι αρκετά όμορφο ή αρκετά άσχημο. Αναλογιζόμαστε αν το μυαλό μας σκέφτεται συνεχώς, αν κάνει αρνητικές σκέψεις ή σκέφτεται εντελώς επιφανειακά. Κρίνουμε τα συναισθήματά μας αν είναι σωστά η λάθος, με αποτέλεσμα αρκετές φορές να διχαζόμαστε.

Η επιλογή του να μην προσπαθείς

Μπορεί να νομίζετε ότι όλη αυτή η κριτική, βοηθά στο να γινόμαστε καλύτεροι. Αυτό δυστυχώς δεν αληθεύει. Σύμφωνα με αποτελέσματα ερευνών της μεθόδου Mindfulness – αν μπείτε στην διαδικασία του διαλογισμού, θα ανακαλύψετε πως κάτι τέτοιο σας κρατά πίσω. Ίσως δε χρειάζεται καν να διαβάσετε κάποια έρευνα γύρω από αυτό. Ένας απλοϊκός τρόπος είναι, να παρατηρήσετε την στιγμή που ξεκινάτε να κάνετε κριτική στον εαυτό σας ή στους γύρω σας – να πείτε ένα γενναίο «όχι» στο μυαλό σας. Παρατηρήστε τι θα συμβεί. Έπειτα, αφεθείτε και πείτε ένα «ναι» ώστε να δείτε την αντίδραση του. Είναι μια καλή ευκαιρία να παρατηρήσετε τις διαφορές από αυτή την εμπειρία. Αν θέλετε να ανακαλύψετε την μεταμόρφωση του, τότε το πρώτο βήμα είναι να αποδέχεστε τον εαυτό σας και τους άλλους χωρίς κριτική. Ξεκινήστε αυτή την άσκηση και σίγουρα θα είστε ευγνώμονες για ό,τι θα έχετε καταφέρει.

Δεν υπάρχει καλή ή αρνητική κριτική. Η κριτική, είναι πάντα άσχημη.

Photo credits: pexels.com/@fotios-photos/

You may also like