“ΣΥΓΧΩΡΩ” ΣΗΜΑΙΝΕΙ: “ΕΙΜΑΙ ΔΥΝΑΤΗ ΚΑΙ ΓΕΝΝΑΙΑ”

Σε συνδυασμό με τις ημέρες νηστείας η μέθοδος της συγχώρεσης είναι μία πρόκληση. Για να επιτύχετε την απόλυτη ισορροπία και ηρεμία με τον εαυτό σας. Είναι δύσκολο να συγχωρέσουμε τον εαυτό μας και τους άλλους, ειδικά όταν το παρελθόν πληγώνει και η δυσαρέσκεια παραμένει. Αλλά η συγχώρεση είναι μία ουσιαστική πτυχή της αυτό φροντίδας και της δικής μας ανάπτυξης ως άνθρωπο. Εδώ είναι που η συμπόνοια μπορεί να διαδραματίσει ζωτικό ρόλο. Να μας επιτρέψει να αγκαλιάσουμε την ανθρωπιά μας και να αναγνωρίσουμε ότι όλοι κάνουμε λάθη. Θυμηθείτε πως η συγχώρεση δε σημαίνει ότι αυτό που κάνατε ή αυτό που έκανε το άλλο άτομο, ήταν σωστό ή δίκιο. Ωστόσο βοηθά να απαλύνει τον πόνο που κρατάτε οποίο σε πληγώνει περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον. Γι’ αυτό είναι μια πράξη αυτό συμπόνιας να συγχωρούμε. Πως θα το ξεσκίσετε όμως;

Εξασκηθείτε στην αυτό-συμπόνια

Ξεκινήστε κατευθύνοντας την συμπόνια προς τον εαυτό σας.  Αναγνωρίστε τα συναισθήματά σας, περιποιηθείτε τον εαυτό σας με καλοσύνη και κατανόηση και αποφύγετε την σκληρή αυτοκριτική. Όταν έχεις μια πιο ευγενική και κατανοητή σχέση με τον εαυτό σου,γίνεται ευκολότερο να επεκτείνεις την ίδια συμπόνια προς τους άλλους.

«Κρατώντας τον θυμό είναι σα να πιάνεις ένα καυτό κάρβουνο με σκοπό να το ρίξεις σε κάποιον άλλον.
‘Ομως εσύ είσαι αυτός που καίγεται»

Βούδας
Επαναπροσδιορίστε την προοπτική σας

Προσπαθήστε να δείτε την κατάσταση από μία διαφορετική οπτική γωνία. Μη βιάζεστε και δείτε τα πράγματα από την οπτική του άλλου ατόμου και καταλάβετε ότι όλοι κάνουν λάθη. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να αισθανθείτε περισσότερη ενσυναίσθηση τόσο για τον εαυτό σας,όσο και για τους άλλους.

Εστιάστε στην παρούσα στιγμή

Είναι εύκολο να παγιδευτείτε και να σκέφτεστε τα λάθη του παρελθόντος. Αντί αυτού, εστιάστε στην παρούσα στιγμή για το τι μπορείτε να κάνετε, ώστε τα πράγματα να γίνουν καλύτερα. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να αισθανθείτε πιο θετικοί και δυνατοί, επιτρέποντας να αφήσετε τη δυσαρέσκεια, να συγχωρέσετε τόσο τον εαυτό σας όσο και τους άλλους. Η συγχώρεση είναι ένα ταξίδι. Ξεκινάτε και ταξιδεύετε με την ταχύτητα και το χρόνο που είναι κατάλληλο για σας. Προσπαθήστε να είστε υπομονετικοί με τον εαυτό σας. Να ξέρετε ότι μπορείτε να φτάσετε εκεί με το χρόνο και πολλή προσπάθεια, αν αυτό είναι πραγματικά αυτό που επιζητάτε.

Photo credits: unsplash.com/@melanies

You may also like