Social Media & mindfulness: κι όμως, συνδυάζονται

Χάρη σε αυτά επικοινωνούμε (συμφωνώντας ή διαφωνώντας), αστειευόμαστε, κάποιες φορές ενημερωνόμαστε, αλλά και “χτίζουμε” ένα δίκτυο γνωριμιών που μακροπρόθεσμα μπορούν να μας ωφελήσουν. Ναι, ο λόγος είναι για τα social media που είναι στη διάθεσή μας ανά πάσα στιγμή. Όμως, όταν αντιλαμβανόμαστε πως συχνά τα χρησιμοποιούμε αλόγιστα, αναρωτιόμαστε πως μπορούμε να κάνουμε τη σχέση μας μαζί τους πιο βιώσιμη. Η λύση υπάρχει και λέγεται mindfulness, δηλαδή ενσυνειδητότητα. Πολύ απλά θέλω να πω πως μπορούμε να μάθουμε να χρησιμοποιούμε τα κοινωνικά δίκτυα ώστε να μας εξυπηρετούν χωρίς να κινδυνεύουμε να εθιστούμε.

Για αρχή, πρέπει να μάθουμε να κάνουμε αναρτήσεις με (θετική) πρόθεση. Τι σημαίνει αυτό; Γνωρίζοντας και κατανοώντας εξαρχής γιατί έχουμε εγγραφεί σε μία πλατφόρμα social media, οι αναρτήσεις μας μπορούν να έχουν υποστηρικτικό ή ενημερωτικό χαρακτήρα. Φυσικά πάντα υπάρχει ο πειρασμός για μία ανάρτηση που απεικονίζει εκνευρισμό ή θλίψη, όμως αυτή μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο και σε ανθρώπους που μας  “ακολουθούν” στα social media. Επομένως μαθαίνουμε να κάνουμε αναρτήσεις που μπορούν να εμπνεύσουν με κάποιον τρόπο τους “φίλους” μας.

Η ίδια πρόθεση πρέπει να υπάρχει και στα σχόλια και τις απαντήσεις μας, καθώς πολλές φορές μπορεί μία ανάρτηση να παρερμηνευτεί. Προτού, λοιπόν, αρχίσουμε να γράφουμε μία εν θερμώ απάντηση, καλό είναι να το αναβάλλουμε για λίγο και να επιστρέψουμε στο πληκτρολόγιο όταν είμαστε σίγουροι πως η απάντηση μας θα είναι ψύχραιμη και λογικά εμπεριστατωμένη.

Στη συνέχεια πρέπει να μάθουμε να κάνουμε ενίοτε μία “γενική καθαριότητα” σε όσους και όσα ακολουθούμε. Δεν είναι λίγες οι φορές που  βλέπουμε αναρτήσεις στο News Feed μας κι αναρωτιόμαστε γιατί ακολουθούμε κάποιους ανθρώπους ή σελίδες, όταν τίποτα απ’ όσα βλέπουμε από αυτούς μας εμπνέουν ή μας ενδιαφέρουν. Ακόμη κι αν το “block” ή το “unfriend” μας φαίνεται… αγενές, υπάρχει η λύση της σίγασης, όπου απλά παύουμε να βλέπουμε ανούσιες για εμάς αναρτήσεις χωρίς να γκρεμίσουμε “διαδικτυακές” γέφυρες. Αν και η αλήθεια είναι πως δε χρωστάμε σε όλους το “follow back” που μπορεί εκείνοι να κυνηγάνε!

Το πιο βασικό, όμως, είναι να μάθουμε να κάνουμε και μία μικρή έστω αποτοξίνωση. Είναι πολύ εύκολο να “σκρολάρουμε” μηχανικά τη σελίδα ενός κοινωνικού δικτύου, ειδικά λόγω των smartphones που μας προσφέρουν πρόσβαση ανά πάσα στιγμή, μια που δεν κάνουμε αποσύνδεση των εφαρμογών. Για να βάλουμε φρένο σε αυτή τη συνήθεια, μπορούμε να απενεργοποιήσουμε τις ειδοποιήσεις, ώστε να μην απλώνουμε συνέχεια το χέρι σε κάθε “bling” που ακούμε. Επίσης, μπορούμε να κάνουμε logout μετά από τη χρήση της πλατφόρμας, το οποίο μπορεί να μας αποθαρρύνει από το να κάνουμε κάθε λίγα λεπτά login. Το πιο “τολμηρό” βήμα είναι η πλήρης διαγραφή των εφαρμογών από το τηλέφωνό μας, πράγμα που θα μας κάνει να περνάμε ακόμη λιγότερο χρόνο κοιτώντας ασυναίσθητα το κάθε news feed. Η πλήρης αυτή αποχή για ένα διάστημα μπορεί να μας κάνει να χρησιμοποιούμε στο μέλλον τα social media πιο συνειδητά.

Επιγραμματικά: αν σας πετυχαίνω, αγαπημένοι μου φίλο αναγνώστες, να αναρωτιέστε πώς μπορείτε να κάνετε ένα μικρό διάλειμμα από τα social media, δοκιμάστε τα παραπάνω tips. Σε λίγο διάστημα θα δείτε τον εαυτό σας να αντιμετωπίζει τα δίκτυα αυτά με άλλη σκοπιά!

You may also like