Αντιγόνη Vs. Λίνα, aka… Ο «πόλεμος» των Hepburn!

Hepburns 2Όχι, μην ανησυχείτε, δε θα μιλήσουμε για κωμικοτραγικές καταστάσεις όπως στην ταινία «Ο Πόλεμος των Ρόουζ»! Πρόκειται απλά για τη νέα κόντρα μεταξύ εμού και της αγαπητής Λίνας.
Αυτή τη φορά η κάθε μια μας καλείται να υπερασπιστεί τη δική της αγαπημένη… Hepburn! Η Katharine κι η Audrey, μπορεί να μοιράζονται το ίδιο επώνυμο, όμως δεν τις ενώνει κάποια συγγένεια. Επιπλέον η κάθε μία από αυτές τις δύο καθ’ όλα γοητευτικές κυρίες του Hollywood έχει αφήσει το δικό της ξεχωριστό «στίγμα» στον κινηματογράφο κι η κάθε μία για διαφορετικούς λόγους έγινε style icon! Ας αφήσω, όμως, τη Λίνα να μας πει γιατί δίνει… douze points στη γλυκιά Audrey, την οποία δεν πρόκειται να αρνηθώ πως θαυμάζω!

«Anyone who ever gave you confidence, you owe them a lot.».  (από τη Λίνα Γριβογιάννη)

(Audrey Hepburn ως Holly Golightly στο «Breakfast at Tiffany’s»)

DW1DxΤο ξέρω ότι όποιος με δει θα νομίζει ότι έχω αδυναμία στη Marilyn. Δεν είναι ότι έχω κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα με την ξανθούλα, είναι η αλήθεια. Αλλά ποτέ δε μπορούσα αυτό το συνεχές νιαούρισμά της και το «γούτσου γούτσου» που έβγαινε από τη φωνή της. Γι’ αυτό και ποτέ με τη Monroe δεν είχαμε ποτέ ιδιαίτερες σχέσεις. Ήμουν πάντα η θαυμάστρια της μελαχρινής Audrey Hepburn, μη βλέπετε τι χρώμα έχουν τα μαλλιά μου! Όταν είδα για πρώτη φορά το «Breakfast at Tiffany’s» λάτρεψα την ταινία, καθώς είναι μία από τις αγαπημένες μου. Ήταν κι η στιγμή που «ερωτεύτηκα» την Audrey!

Ο ρόλος της ως Holly να ήταν εκείνος που με έκανε να την αγαπήσω και να ψάξω μετά να δω κι άλλες ταινίες της, όπως το «Funny Face», τη «Sabrina», το υπέροχο «Roman Holiday» ή το «Paris when it sizzles» – παρεπιπτόντως είναι κάποιες από τις αγαπημένες μου ταινίες! Η Audrey, όμως, ήταν κάτι παραπάνω από μία υπέροχη ηθοποιός. Είχε αυτό το αέρινο στυλ που νόμιζες ότι αιωρούνταν στη γη για να σκορπίζει μαγεία και χαμόγελα!
Αν κι η Katharine Hepburn ήταν μία εξίσου σημαντική ηθοποιός και μία πανέμορφη γυναίκα, πάντα ανάμεσα στις δύο Hepburns προτιμούσα την Audrey. Διότι είχε μια αθωότητα, μία φρεσκάδα και μία γλύκα στο πρόσωπό της και στο βλέμμα της. Αυτό με κάνει να τη ζηλεύω λίγο ενώ παράλληλα τη θαυμάζω, γιατί έχω την αίσθηση πως δε θα μπορέσω ποτέ να καταφέρω να τα αποκτήσω αυτά. Η Katharine, αν κι όμορφη, ήταν τσαμπουκάς και δυναμική σε βαθμό που ένιωθα πάντα ότι χάνει κάτι από τη γυναικεία της υπόσταση – κι αυτό είναι κάτι που νομίζω με ενοχλούσε σ’ εκείνη.

12292_368954766716_308339051716_4242320_2729703_n[1]Δείτε μία φωτογραφία της Audrey με το ζεστό, γλυκό και παράλληλα τόσο θηλυκό και παιχνιδιάρικο βλέμμα της. Δε γίνεται να μη σε μαγνητίσει, είναι η γυναίκα που θέλεις να της μοιάσεις. Είναι όμορφη, ειλικρινής και, απ’ ό,τι μας απέδειξε στην πραγματική της ζωή, ένας άνθρωπος που προσπαθούσε να βοηθά και να δίνει στους συνανθρώπους της. Μόνο που δυστυχώς έφυγε γρήγορα…
Η Audrey τα είχε όλα: ομορφιά, μυαλό, ταλέντο, στυλ, καλοσύνη, εξυπνάδα… Κι ήταν ένα από τα καλύτερα και πιο διαχρονικά fashion icons που έζησαν ποτέ! Πολύ θα ήθελα στην επόμενη ζωή μου να γεννηθώ Audrey Hepburn! Αλλά δε μπορούμε να τα έχουμε όλα, όπως ξέρω πως, όσο κι αν προσπαθήσω στην τωρινή μου ζωή, δεν πρόκειται ποτέ να καταφέρω να της μοιάσω ούτε στο ελάχιστο. Μπορώ, όμως, πάντα να τη θαυμάζω και να περνάω υπέροχα βλέποντας τις ταινίες της – κι αυτό είναι πολύ όμορφο!

«Attractive tomboy has a name: Katharine Hepburn!» (από την Αντιγόνη Αδαμοπούλου)

Katharine Hepburn 5Την Audrey Hepburn την αγαπώ. Είναι γλυκιά, είναι γοητευτική, έχει sex appeal … Έχει τρελό «πακέτο»! Δε γίνεται να μην την αγαπήσει κανείς! Είναι κάτι στο οποίο αδυνατώ – και κυρίως δεν υπάρχει λόγος – να διαφωνήσω με τη Λίνα. H Katharine Hepburn, όμως, έχει μείνει αξέχαστη όχι μόνο για την επαγγελματική της πορεία, αλλά και για το φλογερό της ταμπεραμέντο. Για το θράσος της, για την ανεξαρτησία της, για την επανάσταση που έκανε κόντρα στην εποχή της. Θα μπορούσε να εξελιχθεί αλλιώς, θα μου πεις; Κόρη σουφραζέτας ήταν!

Είναι ο κύριος λόγος που όταν με ρώτησε η Λίνα ποια από της δύο προτιμώ είπα χωρίς πολλή σκέψη «Katharine και τα μυαλά στα κάγκελα!». Ήταν μία γυναίκα πολύ μπροστά από την εποχή της. Ποια άλλη θα μπορούσε να παίξει την ανεξάρτητη κι επαναστάτρια Joe στις «Μικρές Κυρίες»; Καμία, μόνο αυτή!
Γοητευτική και με μία – φαινομενικά – εύθραυστη φυσιογνωμία, η Katharine Hepburn έβαζε τα γυαλιά στον κοινωνικό της περίγυρο. Είχε ισχυρή αντίληψη κι άποψη για τα πολιτικά δρώμενα της εποχής κι αγωνιζόταν για τις πεποιθήσεις της. Ήταν κάτι παραπάνω από μία όμορφη παρουσία, αποδεικνύεται κι από τα γεγονότα πως ηγήθηκε απεργίας τις χρονιές 1946 και 1947 εναντίον των στούντιο και την εναντίωσή της στον τότε εραστή της κι ηθοποιό Spencer Stacy πως οι ηθοποιοί δεν πρέπει να εμπλέκονται με την πολιτική.

Η Katharine Hepburn αρνούνταν πεισματικά να υποταχθεί στα επιβληθέντα στερεότυπα για τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία της εποχής. Μάλιστα την ίδια στιγμή γινόταν style icon. Ήταν από τις πρώτες γυναίκες που τόλμησαν (!) να φορέσουν παντελόνια τη δεκαετία του ’30. Συνήθως κυκλοφορούσε χωρίς makeup. Έπαιζε γκολφ… Πού να τολμούσε γυναίκα εκείνην την περίοδο έστω να διανοηθεί να πιάσει μπαστούνι του γκολφ στα χέρια της;
Katharine Hepburn 6Τέλος είναι μία γυναίκα που φαίνεται πως έδινε μεγάλη προτεραιότητα στο πάθος για τη ζωή. Δεν το λέω εγώ, αλλά η ίδια με ατάκες όπως «If you obey all the rules, you miss all the fun» και «I never realized until lately that women were supposed to be the inferior sex». Κάθε της προσωπικό απόφθεγμα είναι γεμάτο από πάθος και – τουλάχιστον για μένα – λειτουργεί καταλυτικά σαν συμβουλή «μη συμβιβάζεσαι ποτέ». Φυσικά αγάπησε με πάθος, η δυναμική των σχέσεών της με τον γνωστό αεροπόρο Howard Hughes και τον ηθοποιό Spencer Tracy είναι ενδεικτική.

Η Λίνα πιστεύει πως όλα τα παραπάνω της στοίχιζαν τη θηλυκότητά της. Μόνο που η Katharine Hepburn είχε ένα μοναδικό τρόπο να εντείνει τη θηλυκότητά της με αυτά ακριβώς τα «ανατρεπτικά» στοιχεία του χαρακτήρα της. Άλλωστε ως γνωστός… οι σωστοί οι άντρες θέλουν τη γυναίκα με λίγο θράσος!
Είναι αντράκι, έχει εκείνη τη σπίθα στο μάτι… πώς να μην την έχω ψηλά;;;

You may also like