Γυμναζόμαστε για να είμαστε (ακόμη πιο) όμορφες!

Είναι γνωστό πως η γυμναστική δε βοηθά μόνο στην απώλεια βάρους, στη διατήρηση του ιδανικού βάρους ή στη σμίλευση του σώματος. Κι εννοείται πως συμβάλλει στην καλή υγεία του σώματος, συμπεριλαμβανομένων του καρδιαναπνευστικού συστήματος και της καλής εγκεφαλικής λειτουργίας. Αυτό που δεν ξέραμε (μέχρι τώρα!) είναι πως αυτή λειτουργεί κι ως beauty treatment για το δέρμα μας!

01 Αυξάνεται η λάμψη του δέρματος. Λόγω του ρυθμού άντλησης του αίματος στο σώμα από την καρδιά κατά τη διάρκεια της γυμναστικής, το δέρμα μας προσλαμβάνει περισσότερο οξυγονωμένο αίμα, δίνοντάς του λάμψη η οποία συνδέεται με την φρεσκάδα του και την καλή υγεία του.

02 Μειώνονται οι ρυτίδες. Αποδεδειγμένα η γυμναστική μειώνει τα επίπεδα της κορτιζόλης στο σώμα, δηλαδή εκείνης της “κακιάς” ορμόνης που προκαλεί κι εντείνει το αίσθημα του άγχους. Όταν η κορτιζόλη είναι σε ανεβασμένα επίπεδα αυξάνεται η παραγωγή σμήγματος, η οποία οδηγεί σε έξαρση της ακμής. Επίσης, η υπερβολική κορτιζόλη στο σώμα μειώνει τα επίπεδα του κολλαγόνου, με αποτέλεσμα ρυτίδες και “σακούλες”. Με τη γυμναστική, όμως, η παραγωγή κολλαγόνου ενισχύεται και το δέρμα γίνεται πιο σφριγηλό, λείο και ελαστικό.

03 Ανακουφίζει από την ακμή. Η τακτική εκγύμναση ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος, οπότε επωφελείται και το δέρμα καθώς λαμβάνει περισσότερο αίμα κι οξυγόνο, αποβάλλοντας έτσι τοξίνες. Επίσης, ο ιδρώτας που απελευθερώνουμε καθαρίζει τους πόρους του δέρματος. Στην ουσία, η γυμναστική διορθώνει τις όποιες ορμονικές ατασθαλίες που μπορούν να προκαλέσουν ακμή στους ενήλικες. Βέβαια, για να απολαύσει κανείς πλήρως αυτά τα οφέλη χρειάζεται να προχωρήσει και σε άλλες ενέργειες. Ειδικά αν κάποιος έχει δέρμα με τάση για ακμή, καλό είναι να έχει μαζί ενυδατικά μαντηλάκια χωρίς άρωμα για να καθαρίζει το πρόσωπο ή άλλα σημεία στα οποία μπορεί να προκληθεί έξαρση. Σε ό,τι αφορά το έκζεμα, συνίσταται να φοράει κανείς ρούχα από ύφασμα που μπορεί να απομακρύνει τον ιδρώτα από το δέρμα, όπως βαμβάκι ή μαλλί, καθώς η εναλλαγή από ξηρό δέρμα σε υγρό/ιδρωμένο κι αντίστροφα είναι πιθανότερο να προκαλέσει φλεγμονή.

04 Τα μαλλιά γίνονται πιο γερά – κι άρα πιο υγιή. Από την αυξημένη ροή του αίματος στο σώμα δε θα μπορούσαν αν μην επωφελούνται και τα μαλλιά μας. Το αίμα είναι εκείνο που μεταφέρει στο σώμα τα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζεται, οπότε έτσι δυναμώνουν οι θύλακες των τριχών και τα μαλλιά μακραίνουν πιο γρήγορα. Επίσης, λόγω της επίδρασης της γυμναστικής στο στρες, τα μαλλιά γίνονται πιο δυνατά κι άρα περιορίζουμε την απώλεια τριχών.

Το καλύτερο; Δεν υπάρχει περιορισμός για τη ρουτίνα εκγύμνασης που θα διαλέξουμε για να καρπωθούμε αυτά τα οφέλη! Οποιαδήποτε δραστηριότητα μπορεί να αυξήσει την κυκλοφορία του αίματος και να περιορίσει το στρες, αν κι ειδικοί συστήνουν να μη διστάζουμε να κάνουμε συνδυασμούς, όπως κάποιες στάσεις της yoga για τριάντα λεπτά ή ένας απλός περίπατος τρεις φορές την εβδομάδα.

Α, και φυσικά δεν ξεχνάμε να περιποιηθούμε το δέρμα μας σωστά μετά τη γυμναστική μας, όπως μας συστήνει κι η Εύη (Τσανάκα)!

You may also like