Οφέλη και τεχνικές χαλάρωσης

278238083199570418_QXyikTov_cαπό την Ολγα Παπατριανταφύλλου, M.A., A.C.C, Ψυχολόγος/ Coach*

Η χαλάρωση δεν είναι μόνον ευχαρίστηση. Μπορεί να μειώσει το στρες που νιώθουμε σωματικά και πνευματικά. Oι τεχνικές χαλάρωσης μας βοηθούν να αντιμετωπίσουμε την καθημερινότητά μας και να είμαστε πιο ανθεκτικοί στις δυσκολίες. Μειώνουν την αρτηριακή πίεση, τους καρδιακούς παλμούς, την ένταση των μυών και βοηθούν ώστε η αναπνοή μας να μην είναι «ρηχή».

Οφέλη
Ο ύπνος μας είναι καλύτερος και νιώθουμε ξεκούραστοι το πρωί
Ενδυναμώνεται το ανοσοποιητικό μας σύστημα,
Μειώνεται ο θυμός μας και τα συναισθήματα απογοήτευσης
Αυξάνεται η εμπιστοσύνη στον εαυτό μας.
Επικεντρωνόμαστε περισσότερο στους στόχους μας
Αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα με περισσότερη αποτελεσματικότητα
Έχουμε λιγότερους πονοκεφάλους

Υπάρχουν αρκετές τεχνικές χαλάρωσης. Μερικές από αυτές είναι:

*Ενεργητική προοδευτική μυϊκή χαλάρωση: Επικεντρώνεται στο τέντωμα και μετά στο χαλάρωμα των μυών. Η άσκηση αυξάνει την αυτοεπίγνωσή μας γιατί μπορούμε να κατανοήσουμε τη διαφορά που υπάρχει όταν οι μύες μας είναι τεντωμένοι και όταν είναι χαλαροί.
*Αυτογενής χαλάρωση: χρησιμοποιεί την οπτικοποίηση (visualization) και τη δύναμη των υποδείξεων. Σκοπό έχει να μειώσει την ένταση των μυών και τη βαθιά χαλάρωση. Για παράδειγμα κάποιος μπορεί να φανταστεί ένα ήρεμο τοπίο. Επίσης μέσα από συγκεκριμένες υποδείξεις η αυτογενής χαλάρωση επικεντρώνεται σε κάθε μέρος του σώματος ξεχωριστά. Αυτό έχει ως συνέπεια να επιβραδύνονται οι καρδιακοί παλμοί και κάθε μέλος του σώματος να χαλαρώνει.
*Mindfulness: Πρωταρχικός στόχος του mindfulness είναι να επικεντρωνόμαστε στο εδώ και τώρα. Μαθαίνουμε να ηρεμούμε και να επιτρέπουμε στις σκέψεις και τα συναισθήματά μας να έρχονται και να φεύγουν χωρίς να γινόμαστε επικριτικοί και χωρίς να εμπλεκόμαστε σε αυτά.
192388215303729958_2EmjpCf8_c*Υπάρχουν και άλλες τεχνικές χαλάρωσης όπως ο διαλογισμός, η yoga, το μασάζ κλπ.

Οι τεχνικές χαλάρωσης είναι δεξιότητες και όπως όλες οι δεξιότητες βελτιώνονται με την πρακτική εξάσκηση. Το κλειδί είναι να είστε υπομονετικοί με τον εαυτό σας και να του δώσετε χρόνο και χώρο για να «συνηθίσει» αυτόν τον νέο τρόπο. Επίσης καλό είναι να δοκιμάσετε διαφορετικές τεχνικές για να δείτε ποια τεχνική σας ταιριάζει καλύτερα.

*Η κα Ολγα Παπατριανταφύλλου, M.A., A.C.C ασχολείται με την ανάπτυξη και το well being των ανθρώπων μέσα από το strengths coaching, την εκπαίδευση, τη συμβουλευτική και τη διαχείριση άγχους. Για περισσότερες πληροφορίες, κάντε κλικ, εδώ

Πηγή: http://human-touch.gr

You may also like