4 απλά βήματα για την μεθοδική καταπολέμηση του άγχους

Άγχος… αυτός ο δαίμονας. Η αλήθεια είναι πως, εξαιτίας της καθημερινότητάς μας, είναι δύσκολο να το στείλουμε… από εκεί πού’ ρθε! Μπορούμε, όμως, να το αντιμετωπίσουμε ώστε μακροχρόνια να αποφεύγουμε τα προβλήματα (ψυχολογικά και σωματικά) που προκαλεί το  stress. Υπάρχει μία απλή διαδικασία, η οποία δε θέλει τίποτα περισσότερο από το να πάρουμε απόφαση να ξεκινήσουμε τον ”αγώνα”!

01 Ενίοτε λέμε κι ένα “όχι”. Όσο κι αν θέλουμε να βοηθήσουμε ή να εξυπηρετήσουμε τους γύρω μας (πόσο μάλλον τους δικούς μας ανθρώπους), είναι πάνω από τις δυνάμεις να το πετύχουμε για όλους. Στην προσπάθειά μας να το καταφέρουμε, καταλήγουμε να νιώθουμε πως κουβαλάμε δύο καρπούζια κάτω από την ίδια μασχάλη και στο τέλος εξαντλούμαστε και βεβαίως αγχωνόμαστε. Βάζουμε, λοιπόν, κάποια όρια και τα κάνουμε κατανοητά προς τους γύρω μας ώστε να τα σεβαστούν χωρίς, φυσικά να γινόμαστε απόλυτα αρνητικοί. Φροντίζουμε όμως αυτά τα όρια να είναι έτσι ώστε να έχουμε χρόνο για τον εαυτό μας και για ό,τι μας ηρεμεί και μας χαροποιεί.

02 Ρωτάμε τον εαυτό μας “τι με χαλαρώνει πραγματικά;”. Στην ουσία αυτό το βήμα είναι η επέκταση του προηγούμενου. Για την ακρίβεια, ορίζουμε τι είναι αυτό που μας κάνει να λαχταρούμε αυτό το “time for Me”. Είτε είναι ένα μασάζ σε spa, είτε ένα hobby, είτε μία βόλτα στην παραλία, είτε ένα όμορφο δείπνο με τον/τη σύντροφό μας.  Η “ταμπέλα” μικρό ρόλο παίζει… αρκεί να μας ικανοποιεί, να το απολαμβάνουμε και να μας χαλαρώνει.

03 Διαλογισμός ή/και yoga. Αν αυτό μας ηρεμεί πραγματικά είναι ο διαλογισμός, τότε ναι, φροντίζουμε να τον βάλουμε στην καθημερινότητά μας ως “χρόνος για μένα”. Ειδικά για το διαλογισμό, κατά τον οποίο μπορούμε να χαλιναγωγήσουμε τις (ίσως) χαώδεις σκέψεις κι ανησυχίες μας και να τις βάλουμε σε τάξη – τουλάχιστον σε επίπεδο ώστε αυτές να μη μας στερούν την ψυχική ηρεμία. Η δε yoga έχει τα ίδια αποτελέσματα, με added bonus τα σωματικά οφέλη!

04 Γινόμαστε φίλοι με το μαγνήσιο. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, μία συνεχιζόμενη κατάσταση άγχους (όπως το χρόνιο stress) μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκεια μαγνησίου. Αλλά ας δούμε γιατί μας είναι τόσο πολύτιμο αυτό το μεταλλικό στοιχείο:

Α. Εξισορροπεί τη λειτουργία του νευρικού συστήματος.
                Β. Παίζει σημαντικό ρόλο στην καλή υγεία των νεύρων και των μυών.
                Γ. Συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία του μεταβολισμού.
                Δ. Βοηθά στη δημιουργία/ανάπλαση οστών και κυττάρων.
                Ε. μειώνει τους μυϊκούς πόνους.
                Στ. Βοηθά στον ύπνο
                Ζ. Διευκολύνει την πέψη των τροφών και ανακουφίζει από τη δυσκοιλιότητα.
                Η. Καταπραΰνει τους πονοκεφάλους.

Ουκ ολίγα, ε;

Μία ανεπάρκεια μαγνησίου, επομένως, οδηγεί όχι μόνο σε σωματική κόπωση αλλά αυτή έχει ως συνέπεια και την ψυχολογική καταβολή που, εκ των πραγμάτων, αυξάνει το αίσθημα άγχους. Φροντίζουμε, λοιπόν, η διατροφή μας να περιέχει τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο, όπως πράσινα λαχανικά, ξηρούς καρπούς και δημητριακά ολικής άλεσης.

You may also like