5 tips για να κάνουμε “log out” από το άγχος

Ένάμιση χρόνο μέσα στην πανδημία και τώρα, εδώ και μία βδομάδα, γινόμαστε όλοι μάρτυρες μίας ανείπωτης καταστροφής. Οι οθόνες μας έχουν κατακλυστεί από εικόνες που μαρτυρούν τον πόνο και την οργή του σήμερα αλλά και την αγωνία του αύριο. Και μέσα σε μία καιημερινότητα που δοκιμάζεται τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, η παραμικρή αφορμή μπορεί να πυροδοτήσει εκρήξεις άγχους. Έτσι είναι βασικό να μάθουμε να του τραβάμε τα χαλινάρια με κάποιες συνήθειες.

               01.

Η “ρίζα του κακού” είναι η υπερβολική εισροή πληροφόρησης από κάθε υπαρκτό μέσο κι ένα από αυτά βρίσκεται συχνά στην παλάμη του χεριού μας. Οι συνεχείς ειδοποιήσεις στο κινητό και το ασυναίσθητο “σκρολάρισμα” δε βοηθούν στο να επιτρέψουμε το μυαλό μας – έστω για λίγο – να απομακρυνθεί από όσα συμβαίνουν γύρω μας. Επομένως πρέπει κάθε μέρα, για κάποια ώρα είτε να κλείνουμε το τηλέφωνο είτε να ρυθμίσουμε τη μείωση των ειδοποιήσεων, προκειμένου να προσφέρουμε λίγο επιπλέον χρόνο σε εμάς για εμάς και τους αγαπημένους μας.

               02.

Ένας περίπατος, ακόμη και για ένα τέταρτο της ώρας στη γειτονιά μας, αποδεδειγμένα μπορεί να μεταμορφώσει την ψυχολογία μας. Εάν το επιτρέπει η περιοχή, αφιερώστε λίγο χρόνο για μία βόλτα σε ένα πάρκο ή στην παραλία κι αφήστε τον αέρα και τον ήλιο να κάνουν τα υπόλοιπα…

               03.

Μπορεί εμείς τα “παιδιά” της πόλης να μην έχουμε την ευκαιρία να το αντιληφθούμε τόσο εύκολα. Η αλήθεια είναι πως η ενασχόληση με την κηπουρική μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τη διάθεσή μας. Ακόμη κι αν το μπαλκόνι σας επιτρέπει μόλις δύο μικρές γλάστρες, κάντε μία έρευνα αγοράς σε ένα φυτώριο. Ζητήστε καθοδήγηση για τη φροντίδα που θέλουν να φυτά που θα επιλέξετε και ξεκινήστε σταδιακά να φτιάχνετε το δικό σας μικρό “παράδεισο”. Σκεφτείτε απλά πόσο διαφορετική γεύση θα έχει ο καφές στο μπαλκόνι. Απολαύστε μία ηλιόλουστη μέρα βλέποντας τα λουλούδια που με τόση φροντίδα θα έχετε περιποιηθεί!

               04.

Καλό το binge watching, αλλά αυτό το “μούδιασμα” του μυαλού δεν ωφελεί τη διάθεσή μας. Προτιμήστε ένα βιβλίο που θα σας επιτρέψει να δημιουργήσετε εικόνες, να ταξιδέψετε και …Να ζήσετε την περιπέτειά του μαζί με τους χαρακτήρες που συμμετέχουν.

               05.

Σε κάποιους μπορεί να ακούγεται πως μόνο “ζεν” άνθρωποι μπορούν να επωφεληθούν από αυτές. Όμως οι ασκήσεις αναπνοών μας βοηθούν να διαχειριζόμαστε καλύτερα το άγχος και τις σκέψεις που το προκαλούν. Ακόμη και πέντε λεπτά ασκήσεων μειώνουν τον καρδιακό παλμό κι εξισορροπούν την αρτηριακή πίεση μειώνοντας ταυτόχρονα τα επίπεδα της κορτιζόλης στο σώμα. Επιπλέον, μας επιτρέπουν να αποκτούμε μία καλύτερη αντίληψη των γεγονότων. Άρα καθιστούν ευκολότερη την εξεύρεση λύσεων σε όποιο πρόβλημα αντιμετωπίζουμε.

               Ειδικά τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, το να ανταποκριθούμε στην κάθε μέρα που ξημέρωνε για πολλούς φάνταζε άθλος. Και τώρα που αντιμετωπίζουμε έναν ακόμη κίνδυνο…Είναι βασικό να εκπαιδευτούμε να είμαστε ψύχραιμοι για εμάς αλλά και τους γύρω μας.

Featured image: unsplash.com/@b3njamin

You may also like