8 καθημερινές συνήθειες που δείχνουν ότι μπορεί να πάσχετε από αγχώδη διαταραχή

Πολλοί είναι οι άνθρωποι που σε κάποιο διάστημα της ζωής τους, μικρό ή μεγάλο, περνάνε μία περίοδο άγχους και οι περισσότεροι από αυτούς δε γνωρίζουν ότι πάσχουν από τη διαταραχή, αφού από ένα σημείο και μετά γίνεται «κανονικότητα». Έτσι, ελάχιστοι είναι αυτοί που θα επισκεφθούν έναν ειδικό για να ξεπεράσουν την κατάσταση που τους ταλαιπωρεί.

Τα συμπτώματα, όμως, μπορεί να κρύβονται μέσα σε απλές συνήθειες της καθημερινότητας:

  1. Είστε πάντοτε ακριβείς στα ραντεβού σας (επαγγελματικά και μη) και τις περισσότερες φορές φτάνετε πολύ νωρίτερα από το κανονισμένο, καθώς σας προκαλεί άγχος το μην αργήσετε.
  2. Είστε τελειομανείς και οτιδήποτε κάνετε πρέπει πάντοτε να είναι τέλειο χωρίς το παραμικρό ψεγάδι. Μάλιστα, τις περισσότερες φορές νιώθετε ότι ο,τι κι αν κάνετε ποτέ δεν είναι αρκετά καλό.
  3. Δεν κοιμάστε καλά και δε σας παίρνει εύκολα ο ύπνος, αφού το μυαλό σας είναι πάντοτε σε εγρήγορση έχοντας πολλά που σκέφτεται και το προβληματίζουν.
  4. Ανησυχείτε για τα πάντα, σε σημείο που το άγχος έχει γίνει «φυσιολογικό» μέσα στη μέρα σας.
  5. Είστε μονίμως απασχολημένοι και σας είναι δύσκολο να χαλαρώσετε. Το μυαλό σας «τρέχει» συνεχώς στα προβλήματα –υπαρκτά και πιθανά- και σε μία ατελείωτη λίστα με πράγματα που θέλει να τακτοποιήσει.
  6. Οι κοινωνικές συναναστροφές δεν είναι το αγαπημένο σας πράγμα. Μία ενδεχόμενη απρόβλεπτη συνομιλία με άτομα, με τα οποία δεν είστε εξοικειωμένοι μπορεί να σας προκαλέσει άγχος, ακόμα και πανικό.
  7. Σας αγχώνουν γενικότερα τα απρόβλεπτα πράγματα, όσο μικρά και να είναι, όπως το να χτυπήσει το κουδούνι της πόρτας ή να πάρει τηλέφωνο κάποιος χωρίς να το περιμένετε και να μην ξέρετε τον λόγο.
  8. Νιώθετε ανασφάλεια με τον εαυτό σας κι ανησυχείτε υπερβολικά για την εξωτερική σας εμφάνιση. Η γνώμη που έχουν οι άλλοι για εσάς είναι συχνή αιτία άγχους.

You may also like