8 Λόγοι για τους οποίους κάνουμε οικονομία με τη yoga

Κι αν έχουμε αφιερώσει όλοι εμείς εδώ στο The K-Magazine γραμμές και άρθρα για τα οφέλη της yoga ψυχή τε και σώματι! Δε χρειάζεστε εμένα να σας τα επαναλάβω. Ίσως, όμως, θα ενδιαφερόσασταν (κι εσείς) να μάθετε πως η yoga μπορεί να προστατεύσει… και το πορτοφόλι μας! Πώς ακριβώς;

    01 Μειώνονται τα ιατρικά έξοδα. Όσοι επιλέγουμε τη yoga το κάνουμε για να βελτιώσουμε την υγεία μας. Ο καρδιακός παλμός σταθεροποιείται, το στρες κι οι συναφείς παθήσεις μειώνονται, οι τοξίνες του σώματος αποβάλλονται και το σώμα αποκτά καλύτερη στάση κι ισορροπία. Έτσι εκ των πραγμάτων περιορίζονται οι επισκέψεις σε γιατρούς και οι εξετάσεις για να διερευνήσουμε συμπτώματα που μας ανησυχούν. Αν και πάντα καλό είναι ένα συστηματικό check up της υγείας μας, τουλάχιστον περιορίζουμε περισσότερους κινδύνους για αυτήν!

02 Οι διακοπές μας μπορούν να γίνουν (οικονομικά) πιο προσιτές. Συνήθως, στα έξοδα των διακοπών μας περιλαμβάνονται εκείνα για φαγητό, ποτό κοκ. Επιλέγοντας, όμως, μία εκδρομή σε wellness spa, μπορούμε να απολαύσουμε την ηρεμία της φύσης ενόσω κάνουμε τη γυμναστική μας, αλλά και να επωφεληθούμε από τα πακέτα που περιλαμβάνουν, εκτός από το κατάλυμα, κι ένα υγιεινό μενού γεύματος. Έτσι αποφεύγουμε να ξοδέψουμε χρήματα σε λιπαρά φαγητά και γενικότερα σνακ και ποτά που σίγουρα μόνο υγιεινά δεν τα λες!

   03 Μειώνεται το ρίσκο για… πρόστιμα! Ακούγεται περίεργο, ε; Σας έχει τύχει, όμως να διαπιστώσετε πως, όταν είστε αγχωμένοι, αυτή η κατάσταση “βγαίνει” και στον τρόπο που οδηγείτε; Άρα έχουμε μία “εξίσωση” που λέει “άγχος = παραβάσεις του ΚΟΚ = πρόστιμο” – επιλέγω να μη θίξω κινδύνους ασφαλείας, τους θεωρώ αυτονόητους. Κάποιος, όμως, που σε καθημερινή βάση εξασκεί τη yoga, περιορίζει και διαχειρίζεται καλύτερα το στρες. Έτσι αποκλείεται η νευρική και (πιθανώς) επικίνδυνη οδήγηση.

04 Ξοδεύουμε λιγότερα χρήματα σε ρούχα. Η συχνή αγορά ρούχων (ειδικά για εμάς τα κορίτσια!) δεν εξαρτάται μόνο από την επιθυμία μας να ανανεώνουμε την γκαρνταρόμπα μας ανάλογα με τους παλμούς της μόδας. Οι όποιες μεταβολές στο σώμα μας που οδηγούν σε αλλαγή μεγεθών στα ρούχα παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο, ειδικά όταν… προστίθενται πόντοι στη μέση! Η yoga, όμως, μας βοηθά να παραμένει το σώμα μας σε καλή κατάσταση αλλά συμβάλλει και στην απώλεια βάρους. Διατηρώντας, λοιπόν, το σώμα μας σε σταθερά… μεγέθη, αυτόματα μειώνεται η ανάγκη για να πάρουν ρούχα που μας κάνουν!

05 Περιορίζεται η υπερφαγία. Το συνεχές “τσιμπολόγημα” κι η υπερφαγία είναι αποτελέσματα του άγχους και της κατάθλιψης. Ενδόμυχα θεωρούμε πως όταν δεν αισθανόμαστε καλά, το φαγητό είναι το μόνο που μας χαροποιεί και μας “γεμίζει”. Η συχνή εξάσκηση της yoga μπορεί να μειώσει (ή και να εξαφανίσει) τη συνήθεια αυτή, καθώς βοηθά στην καταπολέμηση του άγχους. Έτσι, το “ξέσπασμα” στο φαγητό αλλά και το αλκοόλ και το κάπνισμα σταδιακά μας είναι άχρηστο.

06 Μειώνουμε τη χρήση χημικών καλλυντικών. Μία από τις φιλοσοφίες της yoga είναι πως, μέσω αυτής, η ενέργειά μας ενώνεται με εκείνη της φύσης. Αυτό έχει ως επακόλουθο να καλλιεργήσουμε έναν πιο eco-friendly τρόπο ζωής, απαρνούμενοι την όποια χημεία σε φάρμακα ή/και καλλυντικά. Μάλιστα η στροφή σε πιο φυσικά προϊόντα όπως το λάδι καρύδας, αποδεικνύεται πιο οικονομική, καθώς εκεί δεν πληρώνεις (στην ουσία) τη διάσημη εταιρεία στην οποία ανήκει το προϊόν ή την πατέντα παρασκευής του.

07 Τέρμα τα έξοδα στο γυμναστήριο. Ακόμη κι αν η συνδρομή στο γυμναστήριο της γειτονιάς είναι ανταγωνιστική σε σύγκριση με άλλα studios, πολλοί είναι που τελικά το εγκαταλείπουν – μάλιστα αποτελώ και παράδειγμα, δεν αντέχω σε γυμναστήριο πάνω από τρεις μέρες! Και ναι, μπορεί κι η συνδρομή σ’ ένα yoga studio να μην είναι πολύ φιλική για την τσέπη. Το πλεονέκτημα της yoga, όμως, είναι πως είναι μία εξάσκηση… DIY! Τι εννοώ; Το μόνο που χρειάζεται είναι ένα στρωματάκι κι άνετα ρούχα που (σίγουρα) ήδη έχουμε στη ντουλάπα μας! Από εκεί κι ύστερα, το internet βρίθει από video tutorials ενώ υπάρχουν αξιόλογες και δωρεάν εφαρμογές για tablets και smartphones.

08 Συμβάλει στην εξοικονόμηση πόρων. Μπορεί να ακούγεται μεγαλεπήβολο, αλλά έχει λογική. Μία από τις βασικές αρχές της yoga είναι η “ahinsa”, που στα σανσκριτικά σημαίνει “σεβασμός/προστασία προς ό,τι ζει στον πλανήτη”. Αυτό περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα πόρων διαβίωσης, από καύσιμα και χαρτί (λόγου χάρη, κάποιος θα προτιμήσει το ανακυκλωμένο χαρτί) μέχρι την τροφή (για παράδειγμα περιορίζει την κατανάλωση κρέατος). Η eco-friendly φιλοσοφία που διακατέχει τη yoga συμβάλλει στην εξοικονόμηση χρημάτων καθώς στρεφόμαστε σε πιο φυσικούς πόρους διαβίωσης.

Αν το καλοσκεφτούμε, η yoga μπορεί να γίνει ένα τέτοιο κομμάτι της ζωής μας και να τη βελτιώσει στο σύνολό της. Μήπως τελικά αξίζει η αγορά ενός yoga mat για μακροπρόθεσμα οφέλη; Απ’ ό,τι πήρε το μάτι μου, υπάρχουν επιλογές για κάθε γούστο και… βαλάντια!

You may also like