9 απαγορευτικές τροφές για το στρες

Κάποτε είχαμε μιλήσει για την κατάσταση “hangry” – ξέρετε, εκείνη που όταν πεινάμε αισθανόμαστε σαν τον Hulk λίγο πριν προχωρήσουμε στο smash; Το πιάσατε το νόημα! Και μπορεί σε μία τέτοια περίπτωση το φαγητό να είναι “παρηγοριά”…Όμως κάποιες τροφές κάθε άλλο παρά βοηθούν να αισθανθούμε καλύτερα. Όπως επιλέγουμε τις τροφές μας ώστε να προσλαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία για την υγεία μας… Τόσο σημαντικό είναι να ξεχωρίζουμε εκείνες που μπορούν να επιδεινώσουν καταστάσεις όπως το άγχος. Αυτήν τη περίοδο όλοι μας θέλουμε να αποφορτιστούμε από αυτό στο μέγιστο δυνατό βαθμό… Ας δούμε ποιες τροφές πρέπει να περιοριστούν σημαντικά από την καθημερινότητά μας.

01 Καφές.

Καλό είναι ο καφές μας να περιορίζεται σε δύο φλυτζάνια την ημέρα. Αλλιώς μπορεί να παρουσιαστούν φλεγμονές κι αύξηση της κορτιζόλης και της αδρεναλίνης στον οργανισμό που, ως γνωστόν, επιβαρύνουν καταστάσεις άγχους. Αυτό ισχύει ακόμη κι αν κάποιος ανήκει στην κατηγορία που “δεν τον πιάνει η καφεΐνη”. Αυτή η μειωμένη αντίδραση του οργανισμού αποδεικνύει πως τα επινεφρίδια έχουν ξεπεράσει τις δυνατότητες που κανονικά λειτουργούν. Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το ένα φλυτζάνι καφέ με ένα φλυτζάνι πράσινο ή μαύρο τσάι. Και οι δύο ποικιλίες περιέχουν θεανίνη, έναν τύπο αμινοξέος που επιτρέπει στο σώμα να χαλαρώσει ενεργοποιώντας τις φυσικές αποκρίσεις του οργανισμού στο στρες.

               02 Ζάχαρη.

Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης αναπτύσσει την αντίσταση του οργανισμού στην ινσουλίνη. Οδηγεί σε αύξηση του σακχάρου στο αίμα και κατά συνέπεια σε συμπεριφορές άγχους και κατάθλιψης. Κι επειδή ο διάβολος κρύβεται (στις λεπτομέρειες), ζάχαρη δεν υπάρχει μόνο στους γνωστούς ενόχους, όπως σοκολάτες και μπισκότα… Αλλά και σε απροσδόκητες σχεδόν πηγές, όπως σνακ granola, τυποποιημένα γιαούρτια με πρόσθετα φρούτων ή και σάλτσες για ζυμαρικά. Η “ζημιά” μπορεί να περιοριστεί αν διαβάζουμε λίγο πιο διεξοδικά τις ετικέτες των προϊόντων προτού τα αγοράσουμε.

               03 Επεξεργασμένοι υδατάνθρακες.

Οι υδατάνθρακας είναι το “καύσιμο” του οργανισμού, αλλά λειτουργούν σωστά μόνο όταν καταναλώνονται σωστά… Αλλιώς μπορεί να προκαλέσουν αυξομειώσεις στο σάκχαρο του αίματος που θα οδηγήσουν σε αίσθημα κόπωσης και άγχους. Ακόμη, υδατάνθρακες όπως τα ζυμαρικά και το ρύζι δεν περιέχουν φυτικές ίνες που καθυστερούν την πέψη διατηρώντας για το σώμα την ενέργεια που αυτό χρειάζεται για περισσότερη ώρα. Τέλος, οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες περιέχουν γλουτένη. Σε ανθρώπους που έχουν δυσανεξία προκαλεί φλεγμονές που σχετίζονται με το άγχος και την κατάθλιψη.

               04 Τυποποιημένα δημητριακά.

Είναι η εύκολη λύση, δε θα το αρνηθώ! Κι είχα πέσει κι εγώ η ίδια πολλές φορές στην παγίδα να τα καταναλώνω σε τακτική βάση. Όσο νόστιμα κι αν είναι όμως (κι είναι τα άτιμα, είναι αλήθεια!) η διατροφική τους αξία δεν είναι και τόσο αξιοσημείωτη. Full σε πρόσθετα σάκχαρα, τα δημητριακά μπορούν να απορρυθμίσουν τα επίπεδα της ινσουλίνης στον οργανισμό πριν καλά καλά ξεκινήσει η μέρα μας…Με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούμαστε στη συνέχεια με κακή διάθεση, κούραση και στρες. Είναι προτιμότερο να φτιάξουμε το πρωί ένα μπολ με βρώμη, γιαούρτι, ξηρούς καρπούς και φρούτα. Θα είναι ένα γεύμα που θα μας προσφέρει έναν εξαιρετικό συνδυασμό των θρεπτικών στοιχείων που χρειαζόμαστε (πρωτεΐνη, μέταλλα, βιταμίνες και φυτικές ίνες) χωρίς να “παίζουμε” με τα σάκχαρα.

@nyanastoica/ unsplash.com

               05 Τεχνητά γλυκαντικά.

Πρόσθετα όπως η ασπαρτάμη κι η ζαχαρίνη ακούγονται υγιεινά, η πραγματικότητα όμως διαφέρει. Αυτά τα γλυκαντικά μπορούν να διαταράξουν τη χλωρίδα του εντέρου. Την ίδια στιγμή ο οργανισμός τα θεωρεί ως τροφή, με αποτέλεσμα το σάκχαρο του αίματος να αυξάνεται αλλά και να μειώνεται εξίσου απότομα – με τις αντίστοιχες επιπτώσεις στη διάθεσή και τη συμπεριφορά μας.

               06 Αλλαντικά.

Το μπέικον, το ζαμπόν, ακόμη κι η γαλοπούλα περιέχουν πρόσθετα, όπως νιτρώδες νάτριο, για να διατηρηθεί η γεύση των προϊόντων αυτών κι εκείνο το λαχταριστά ζωηρό ροζ χρώμα. Αυτό που καταφέρνουν, όμως, αυτά τα πρόσθετα είναι να διαταράσσουν το φυσικό μικροβίωμα του εντέρου (την προαναφερόμενη χλωρίδα). Προκαλούν κυκλοθυμικές συμπεριφορές άγχους και χαμηλά επίπεδα ενέργειας.

               07 Αναψυκτικά.

Έχω σχεδόν δύο χρόνια που τα “έκοψα” και δε σας κρύβω πως δε μου λείπουν καθόλου, ειδικά εκείνα τύπου cola. Τα κύτταρά μας περιέχουν μαγνήσιο, το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο στην προστασία τους σε καταστάσεις άγχους (flight-or-fight, αν προτιμάτε). Εκτός από περιττά σάκχαρα, τα αναψυκτικά (και μάλιστα τα τύπου cola), περιέχουν φωσφορικό οξύ που διαταράσσει τη σωστή απορρόφηση μαγνησίου από τον οργανισμό… Με αποτέλεσμα το αίσθημα άγχους να επιδεινώνεται παρά να υποχωρεί.

               08 Αλκοόλ.

Πόσοι από εμάς δεν έχουμε πει “θέλω ένα ποτό να χαλαρώσω”; Ελάχιστοι, είναι η απάντηση. Η αλήθεια, όμως, είναι εντελώς διαφορετική, καθώς και το αλκοόλ επηρεάζει τη χλωρίδα του εντέρου προκαλώντας φλεγμονές συνδεδεμένες με αισθήματα άγχους και κατάθλιψης. Επιπλέον, τα cocktails περιέχουν σάκχαρα που αυξομειώνουν απότομα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα φέρουν ως συνέπεια περισσότερο άγχος. Θα μας βοηθούσε περισσότερο μία χαλαρωτική ρουτίνα ύπνου παρά ένα ποτό σε μία τέτοια περίπτωση!

               09 Επεξεργασμένα φυτικά λάδια.

Κάποιοι επιστήμονες χαρακτηρίζουν προϊόντα όπως το καλαμποκέλαιο και το ηλιέλαιο χειρότερα ακόμη κι από τα πρόσθετα σάκχαρα, καθώς περιέχουν επιβλαβή Ω6 λιπαρά που διαταράσσουν τη χλωρίδα του εντέρου. Μάλιστα, αυτά τα έλαια χρησιμοποιούνται σε μεγάλες ποσότητες σε επεξεργασμένα σνακ ενώ επίσης κάποια εστιατόρια τα προτιμούν λόγω του χαμηλού τους κόστους. Γι’ αυτό και πρέπει να περιορίζουμε όσο περισσότερο γίνεται το φαγητό τύπου takeout, ενώ καλό είναι να προτιμούμε να μαγειρεύουμε με ελαιόλαδο ή βούτυρο βιολογικής παραγωγής.

               Κάποιες από τις παραπάνω τροφές μπορεί να μας κάνουν να αισθανόμαστε λίγο καλύτερα. Όμως στην πραγματικότητα, όταν τις καταναλώνουμε με μέτρο, τόσο πιο πολύ θα βελτιώνουν τη διάθεσή μας!

               Πηγή: Eat This, Not That!

Featured image: unsplash.com/@belart84

You may also like