Αγαπάμε τα ωραία πράγματα της ζωής. Τα απολαμβάνουμε;

Προημερών ένας γνωστός μου με ρώτησε για το ποιά αδυναμία έχω. Και η απάντησή μου αυθόρμητα ήταν “Στο ωραίο φαγητό, στα ωραία ποτά, γενικά στα ωραία πράγματα της ζωής!” Σκεπτόμενη τη συζήτησή μας, σήμερα το πρωί, σκέφτηκα ότι “Όλοι έχουμε αδυναμία σε αυτά. Αλλά τα απολαμβάνουμε ουσιαστικά;”

Έχω την τύχη να ασχολούμαι με την ωραία ζωή. Να την ζω μέσα από την δουλειά μου, και να την προσφέρω στον γιο μου και στους αγαπημένους μου ανθρώπους. Είμαι ένας άνθρωπος ικανοποιημένος από την καθημερινότητα του. Έχω την πολυτέλεια να μπορώ πλέον να την βάζω σε προτεραιότητα.

Αν κάτι μου έμαθε η καραντίνα και η πανδημία, είναι ότι ανεξάρτητα ποιες είναι οι συνθήκες πρέπει να διασφαλίζουμε την ψυχική μας ηρεμία. Για να μπορούμε να ζούμε όμορφα, να εκτιμούμε σωστά τις καταστάσεις και να μπορούμε να αγαπάμε τον εαυτό μας και τους ανθρώπους γύρω μας.

Τα παιδιά, μέσα στην αφέλεια τους και στην καθαρότητα της ψυχής τους, είναι ευτυχισμένα. Δεν περιμένουν τη στιγμή για να γελάσουν. Μπορούν να το κάνουν με την οποιαδήποτε χαζομάρα κάνουν ή σκεφτούν. Δεν χρειάζονται το πανάκριβο δώρο για να χαρούν. Αλλά θα το κάνουν με κάτι που θα φτιάξουν μόνα τους, χρησιμοποιώντας ό,τι βρουν μπροστά τους και την φαντασία τους… Δεν είναι όμορφο αυτό;

Θα πω ότι η χαρά είναι στα μικρά πράγματα της ζωής. Αν και κλισέ, κρύβει μεγάλη δόση αλήθειας. Αλλά οκ, μεγαλώνοντας… αποκτούμε διαφορετικές ανάγκες. Όμως εμείς τις δημιουργούμε… Και δεν είναι κακό να θέλεις να κάνεις Dolce Vita, ούτε να κάνεις την “μεγάλη ζωή”! Αλλά να μπορείς να εκτιμάς και τις μικρές στιγμές… με τους φίλους, την οικογένεια. Ακόμα και στη δουλειά! Ή όταν είσαι μόνος σου και έχεις την ευκαιρία να “αδειάσεις” το μυαλό σου από τις μαύρες σκέψεις.

Ο δεκάλογος της νεότητας

Βάσει όσων σας έγραψα παραπάνω για τα παιδιά, έψαξα και βρήκα κάποιες συμβουλές για το πώς να νιώθεις νέος… Νομίζω ότι έχουν ενδιαφέρον.

1.   Πετάξτε τους ασήμαντους αριθμούς. Αυτό συμπεριλαμβάνει την ηλικία, το βάρος και το ύψος. Αφήστε τους γιατρούς να νοιάζονται γι’αυτά. Γι’αυτό τους πληρώνετε άλλωστε.

2.  Κρατήστε μόνον τους ευχάριστους φίλους… Οι γκρινιάρηδες σας ρίχνουν.

3.  Να μαθαίνετε συνεχώς! Μάθετε περισσότερα για τους υπολογιστές, τις τέχνες, την κηπουρική, ο,τιδήποτε, ακόμη και για το ραδιόφωνο. Να μην αφήνετε ποτέ τον εγκέφαλο ανενεργό. «Ένα ανενεργό μυαλό είναι το εργαστήρι του Διαβόλου». Και το επίθετο του διαβόλου είναι Αλτζχάιμερ.

4. Απολαύστε τα απλά πράγματα.

5. Γελάτε συχνά, διαρκώς και δυνατά. Γελάστε μέχρι να σας κοπεί η ανάσα.

6. Τα δάκρυα τυχαίνουν… Υπομείνετε, πενθήστε, και προχωρήστε παραπέρα. Το μόνο άτομο, που μένει μαζί μας για ολόκληρη τη ζωή μας είναι ο εαυτός μας. Να είστε ΖΩΝΤΑΝΤΟΙ ενόσω είστε εν ζωή.

7. Περιβάλλετε τον εαυτό σας με ό,τι αγαπάτε, είτε είναι η οικογένεια, τα κατοικίδια, η μουσική, τα φυτά, τα ενδιαφέροντά σας, οτιδήποτε. Το σπίτι σας είναι το καταφύγιό σας.

8. Να τιμάτε την υγεία σας. Εάν είναι καλή, διατηρήστε την. Εάν είναι ασταθής, βελτιώστε την. Εάν είναι πέραν της βελτιώσεως, ζητήστε βοήθεια.

9. Μην κάνετε βόλτες στην ενοχή. Κάντε μια βόλτα στα μαγαζιά, ακόμη και στον διπλανό νομό ή σε μια ξένη χώρα αλλά ΜΗΝ πηγαίνετε εκεί που βρίσκεται η ενοχή.

10.Πείτε στους ανθρώπους που αγαπάτε ότι τους αγαπάτε, σε κάθε ευκαιρία.

ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΝΑ ΘΥΜΑΣΤΕ:

Η ζωή δεν μετριέται από τον αριθμό των αναπνοών που παίρνουμε, αλλά από τις στιγμές που μας κόβουν την ανάσα

Όλοι χρειαζόμαστε να ζούμε τη ζωή μας στο έπακρο κάθε μέρα!!

Το ταξίδι της ζωής δεν είναι για να φθάσουμε “στο τέλος” με ασφάλεια σ’ένα καλοδιατηρημένο σώμα, αλλά κυρίως για να ξεγλυστρούμε προς όλες τις πλευρές, πλήρως εξαντλημένοι, φωνάζοντας «…τί ßόλτα!»

Να προσέχετε τον εαυτό σας!

You may also like