Ω, ναι, το Christmas spirit… μας κάνει καλό!

               Πανδημία ή όχι, τα Χριστούγεννα είναι και θα είναι πάντα περίοδος χαράς.

               Όχι, όχι, δεν τρελάθηκα! Ξέρω τι συμβαίνει γύρω μου, ωστόσο επιλέγω να βλέπω όσο περισσότερο μπορώ το silver lining σε κάθε κατάσταση!

               Τα Χριστούγεννα κι όλα όσα τα χαρακτηρίζουν, στους περισσότερους προκαλούν μία αίσθηση αισιοδοξίας κι ελπίδας. Όμως όχι σε όλους… Καθώς υπάρχουν κι εκείνοι που στην ιδέα και μόνο της γιρλάντας με τα λαμπάκια και τα κάλαντα ψιθυρίζουν μέσα από τα χείλη τους “bah, humbug!”! Αχ, αν ήξεραν πόσο θα μπορούσαν να ωφεληθούν από το πνεύμα των Χριστουγέννων… Κι η εξήγηση έρχεται από την επιστήμη!

               Σύμφωνα με όσα λέει η κλινική ψυχολόγος Dr. Caroline Fleck στο Bustle, αν προσπαθούσε κάποιος “Γκρινιάρης των Χριστουγέννων” να εμπλακεί ενεργά σε κάποια από τις παραδοσιακές δραστηριότητες των εορτών… Θα μπορούσε να προσφέρει ένα σημαντικό boost στην υγεία του. Σε μία τυπική Χριστουγεννιάτικη περίοδο, οι κοινωνικές συναθροίσεις με οικογένεια και φίλους αυξάνει την παραγωγή οξυτοκίνης από τον οργανισμό. Ως γνωστόν, η οξυτοκίνη είναι η ορμόνη της χαράς. Αλλά ακόμη και σε αυτές τις συνθήκες όπου οι ευχές θα περιοριστούν σε τηλεφωνήματα και βιντεοκλήσεις στο Zoom… Αν δημιουργήσουμε στο χώρο μας μία γιορτινή ατμόσφαιρα ακόμη κι αν θα είναι για να τη δούμε μόνο εμείς, μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ψυχολογία μας.

Πώς, όμως, μπορεί να το κάνει κάποιος που κατά βάση δεν ενθουσιάζεται με την ιδέα;

               Η απάντηση βρίσκεται στη μέθοδο “fake it ‘til you make it”. Εφαρμόζεται, κατά τη Dr. Fleck, σε περιπτώσεις αγχωδών διαταραχών, κατάθλιψης, ακόμη και σε καταστάσεις μετατραυματικού στρες. Μπορεί να μην βάλουμε μία Χριστουγεννιάτικη χιονόμπαλα στο τραπεζάκι του σαλονιού επειδή είμαστε σε full festive mode… Αλλά η διαδικασία μπορεί να ενεργοποιήσει τον εγκέφαλο να απελευθερώσει στον οργανισμό ορμόνες που συνδέονται με την καλή διάθεση. Ανεξάρτητα του αν αισθανόμαστε σαν τον Fred ή σαν το θείο του τον… Ebenezer Scrooge! Τι συμβαίνει στην ουσία; “Προγραμματίζουμε” συνειδητά το σώμα μας ώστε να προκαλέσουμε μία αντίδρασή του, αντίστοιχα όπως οι ασκήσεις αναπνοών μειώνουν το ρυθμό των καρδιακών μας παλμών.

               Βέβαια, η dr. Fleck τονίζει πως το να τραγουδήσουμε “με το ζόρι” ένα Χριστουγεννιάτικο τραγούδι δε θα μας βάλει σε γιορτινή διάθεση αμέσως. Ωστόσο, αυτό που πετυχαίνουμε βάζοντας τον εαυτό μας σε μία τέτοια πρόκληση είναι να διαπιστώσουμε πως στην πραγματικότητα μπορούμε όντως να κάνουμε κάτι για το οποίο προηγουμένως πιστεύαμε πως δεν είχαμε το ενδιαφέρον γι’ αυτό ή την ενέργεια για να το πραγματοποιήσουμε.

               Μπορεί να μην έχουμε έτσι το ίδιο boost οξυτοκίνης όπως όταν αγκαλιάζουμε κάποιον αγαπημένο μας, όμως σε κάθε περίπτωση, ακόμη κι αν απλά κρεμάσουμε ένα χριστουγεννιάτικο στεφάνι στην εξώπορτα του σπιτιού, ο εγκέφαλος αυτόματα θα απελευθερώσει ντοπαμίνη. Η ντοπαμίνη, όπως έχουμε αναφέρει στο παρελθόν, είναι η ορμόνη που μας δίνει την αίσθηση της ικανοποίησης, όπως όταν έχουμε φέρει εις πέρας τη σωματική μας άσκηση.

               Έστω και με τις παρούσες συνθήκες, φίλε Ebenezerκαι φίλε Grinch, δεν αξίζειν α κάνεις μία προσπάθεια και να αγοράσεις μία γιρλάντα ή έστω έναν μικρό Άγιο Βασίλη να στολίσεις το σπίτι σου; Πού ξέρεις; Μπορεί φέτος να μπορέσεις να ευχηθείς “Merry Christmas” και να το εννοείς πραγματικά!

Photo credits: @alisaanton / unsplash

You may also like