ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ “ΠΑΙΧΝΙΔΑΚΙ”

Παίρνεις την πολυπόθητη άδεια, ξεφεύγεις σε έναν προορισμό που είχες βάλει στο μάτι και στο καπάκι απόλαυσες και τη θαλπωρή του σπιτιού κάνοντας ένα “πρόγραμμα” χαλάρωσης… To οποίο πιθανώς να σου επέτρεψε να κάνεις και catchup στην αγαπημένη σου σειρά. Κι έρχεται αυτή η μέρα που το ξυπνητήρι θα χτυπήσει και θα σου θυμίσει (ξανά!) πως πρέπει να επιστρέψεις στη δουλειά. Μπορεί να μη χοροπηδάς από τη χαρά σου, μια που ήταν τόσο ωραία τις προηγούμενες μέρες, όμως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να φοβηθείς αυτήν την επιστροφή. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι μερικά βήματα για να κάνεις ένα σωστό σχεδιασμό!

01 Τακτοποίησε το γραφείο σου.

Αν δεν εργάζεσαι από το σπίτι, το ενδεχόμενο να βρεις φακέλους, έγγραφα και διαφορά άλλα “καλούδια” να σε περιμένουν στο γραφείο σου… Είναι πολύ μεγάλο. Αφιέρωσε λίγο χρόνο να τους ρίξεις μία ματιά και να τα οργανώσεις καταλλήλως … Ώστε όταν έρθει η ώρα να τους δώσεις την προσοχή σου να έχεις μία ιδέα για το από που μπορείς να ξεκινήσεις.

               02 “Καθάρισε” το email inbox και τα μηνύματα του τηλεφωνητή.

Είναι ίσως εύκολο να το παραβλέψουμε, όμως όσο νωρίτερα ξεκινήσουμε να οργανώνουμε αυτά τα μηνύματα τόσο το καλύτερο. Αφιέρωσε λίγο χρόνο να τα καταγράψεις ώστε μετά να μπορείς να απαντήσει στην κατάλληλη στιγμή.

               03 Εξερεύνησε το ημερολόγιό σου.

Όσο λείπουμε, το πιο πιθανό είναι να έχουν οργανωθεί νέες συναντήσεις με την ομάδα των συνεργατών μας, να έχει προκύψει κάποιο νέο project.. Ή να πρέπει να ικανοποιήσουμε κάποια προθεσμία. Έτσι είναι πιο εύκολο να έχουμε μία εικόνα του τι έπεται τις επόμενες ημέρες…. Και μας επιτρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι και να αντεπεξέλθουμε χωρίς το άγχος της τελευταίας στιγμής.

               04 Μη διαβάζεις τα emails σε χρονολογική σειρά.

Αρχειοθετώντας τα emails με βάση τον αποστολέα ή το θέμα μάς επιτρέπει να κατανοήσουμε τι συνέβη όσο απουσιάζαμε. Κι είναι πιο βασικό από το πότε συνέβη. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να ξεσκαρτάρουμε και τα emailsπου ίσως πλέον ίσως δεν είναι σχετικά.

               05 Κάνε μία λίστα προτεραιοτήτων.

Μπορεί όσα πρέπει να κάνεις κατά την επιστροφή σου να μοιάζουν “βούνο” (been there, done that!). Όμως το κόλπο είναι – πού αλλού; – στην οργάνωση. Δώσε προσοχή σε όποιο project είχες αναλάβει πριν την άδειά σου… Και σκέψου πέντε βασικά tasks που θέλεις να ολοκληρώσεις μέσα στη μέρα.

               06 Ένα βήμα τη φορά…

Όσο σούπερ κι αν φαινόταν στους ανωτέρους μας, το να αφιερωθούμε σε τρία διαφορετικά tasksτην ίδια στιγμή όχι μόνο δεν είναι παραγωγικό, όχι μόνο μας καθυστερεί, αλλά αυξάνει και το περιθώριο λάθους. Και φυσικά θα μας αγχώσει περισσότερο. Δώσε χρόνο και φαιά ουσία σε μία υποχρέωση κι έπειτα κάνε το ίδιο για την επόμενη. Στο κάτω κάτω, ας μη πάει χαράμι η ξεκούραση των διακοπών!

               07 Προφυλάξου από αντιπερισπασμούς.

Θα συμφωνήσω πως κοιτώντας εκείνη την ωραία φωτογραφία δίπλα στην ακροθαλασσιά προσφέρει μία αίσθηση αναπόλησης, όμως δε θα σου επιτρέψει να συγκεντρωθείς. Προσπάθησε να κλείσεις (ή έστω να βάλεις στη σίγαση) το τηλέφωνό σου και κλείσε εφαρμογές που πιθανώς θα σου “φάνε χρόνο”.

               08 Φρόντισε να χαρείς την πρώτη σου εβδομάδα μετά τις διακοπές.

Μπορεί να επιστρέψαμε στη δουλειά, αλλά η ζωή δεν είναι μόνο αυτό, οπότε φρόντισε να το υπενθυμίζεις στον εαυτό σου. Μη διστάζεις να κανονίσεις να βγεις για φαγητό με την παρέα σου… Ή εκμεταλλεύσου το διάλειμμά σου για να απολαύσεις τον καφέ ή το φαγητό σου στο αγαπημένο σου café. Ακόμη, αν χρησιμοποιείς συγκοινωνία για να πας στη δουλειά… Μπορείς να διαβάσεις ένα βιβλίο ή να ακούσεις ένα podcastπου σε εμπνέει.

               09 Φύγε στην ώρα σου.

Βρήκε άνθρωπος να το πει αυτό, θα δηλώσει όποιος με ξέρει καλά και δε θα έχει άδικο. Αυτό δε σημαίνει πως είναι και πάντα σωστό. Η ήπια μετάβαση από τις διακοπές στη δουλειά δε θα επιτευχθεί αν ξεπερνάμε το ωράριό μας στη δουλειά για να ολοκληρώσουμε ό,τι έχουμε. Δεν έκανες έγκλημα: είχες άδεια και πήγες διακοπές! Κι ούτε θα είσαι ο ήρωας που θα τα ολοκληρώσει όλα στο άψε σβήσε μέσα στις δύο πρώτες μέρες της εβδομάδας. Να είσαι σίγουρος πως τίποτα το δραματικό δε θα γίνει αν φροντίσεις να φύγεις στη λήξη του ωραρίου σου.

               Όπως είπαμε και πριν, όταν επιστρέφουμε από την άδεια, βρισκόμαστε σε φάση μετάβασης. Αυτό σημαίνει πως μπορεί να χρειαστεί κάποιος χρόνος ώστε να επανέλθεις στο 100% – κι είναι απόλυτα λογικό. Το μόνο που πρέπει να κάνεις είναι να είσαι ψύχραιμος και συγκεντρωμένος. Θα διαπιστώσεις πως θα θυμηθείς τη ρουτίνα σου όπως ακριβώς συμβαίνει με το ποδήλατο ίσως και πιο σύντομα από όσο πιστεύεις.

               Πηγή: Life Hack

Featured image: pexels.com/@yankrukov

You may also like