ΟΙ 5 ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΥΪΚΟΥΣ ΠΟΝΟΥΣ

Ο συνδυασμός τους φυσικά είναι ακόμη καλύτερος ..

Σε όλους έχει συμβεί έπειτα από μία έντονη μέρα στο γυμναστήριο ή έπειτα από μία ολόκληρη μέρα με περπάτημα στα πλαίσια μίας εκδρομής να αισθανόμαστε πως το σώμα μας σχεδόν μας παρακαλεί να ξεκουραστεί. Κι όχι, οι μυϊκοί πόνοι δεν εγγυώνται πρόοδο στη γυμναστική μας: αντίθετα, μπορεί να την επιβραδύνουν. Πράγμα που σημαίνει πως είναι βασικό να γνωρίζουμε όχι μόνο πώς να τους ανακουφίσουμε, αλλά και πώς να τους προλάβουμε. 

Σε ό,τι αφορά την καταπόνηση έπειτα από τη γυμναστική, ο μυϊκός πόνος μπορεί να είναι άμεσα αισθητός ή να κάνει την εμφάνισή του 24 ή ακόμη και 48 ώρες μετά την προπόνησή μας… Και να εξομαλυνθεί σε τρεις ή τέσσερις μέρες. Ανεξάρτητα του πότε εμφανίζεται, όμως, είναι βέβαιο πως ο πόνος οφείλεται σε μικρές ρήξεις του μυϊκού ιστού. Αυτές οι ρήξεις είναι μεν φυσιολογικές, όμως η αποκατάσταση των μυών πρέπει να γίνεται άμεσα και μεθοδικά. Να πώς μπορούμε να το καταφέρουμε, ενώ ταυτόχρονα επιτρέπουμε το σώμα να βρει το δικό του ρυθμό αποθεραπείας. 

Διατάσεις 

Οι διατάσεις πριν και μετά την προπόνησή μας όχι μόνο επιτρέπουν στους μύες να προετοιμαστούν αλλά και να ξεκουραστούν αντίστοιχα. Όμως σε βάθος χρόνου μειώνουν και τον κίνδυνο (μικρο)τραυματισμών. Επιπλέον, οι διατάσεις αυξάνουν το εύρος των κινήσεων του σώματος, διευκολύνοντας σταδιακά την εκτέλεση των προγραμμάτων εξάσκησης που ακολουθούμε. 

Διατροφή 

Καθώς η διατροφή μας είναι ένας βασικός παράγοντας της συνολικής μας υγείας… Δεν θα μπορούσε να μην ισχύει και για τη διαχείριση των μυϊκών πόνων. Μία διατροφή που συνδυάζει σωστά πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λιπαρά επιτρέπει στο σώμα να αντεπεξέλθει στην έντονη σωματική δραστηριότητα που ακολουθεί μέσα στη μέρα. Εντούτοις, εξίσου σωστά πρέπει να επιλέγουμε και τα σνακ που καταναλώνουμε μετά την γυμναστική μας. Κι αυτό, προκειμένου η αποκατάσταση των μυών να έρθει πιο αρμονικά. Ιδανικοί συνδυασμοί είναι πρωτεΐνη και υδατάνθρακες. Επίσης σημαντική είναι κι η αναπλήρωση των ηλεκτρολυτών που επίσης συμβάλλουν στη μυϊκή αποκατάσταση. Μερικές τροφές που βοηθούν στην αποκατάσταση με το πέρας της προπόνησης είναι τα παντζάρια, το σέλινο, το αβοκάντο, το κοτόπουλο και το πεπόνι. Καλό είναι να προσθέτουμε στο “mix” και μερικούς ξηρούς καρπούς. Και φυσικά δεν ξεχνάμε να πίνουμε επαρκείς ποσότητες νερού! 

Foam rolling 

To foam roller αποδεικνύεται ιδιαίτερα δημοφιλές τα τελευταία χρόνια κι εδώ που τα λέμε, ίσως αξίζει μία ευκαιρία. Με μόλις 45 δευτερόλεπτα μασάζ στα πόδια μπορούμε να τα ανακουφίσουμε σε σημαντικό βαθμό από την ένταση στην οποία είχαν υποβληθεί τη διάρκεια της προπόνησής μας. 

Μασάζ 

Μπορεί να μην είναι εύκολο να απολαμβάνουμε ένα καλό μασάζ σε καθημερινή βάση. Αν μπορέσουμε να απολαύσουμε ένα session μισής ώρας μπορεί να επιτρέψει ένα ευπρόσδεκτο reboot του σώματος. Σε έρευνες διαπιστώθηκε πως το μασάζ μπορεί να συσχετιστεί με μία μικρή μεν, αλλά ουσιαστική ανακούφιση στους μυϊκούς πόνους κατά 13%. Ε, δεν είναι και λίγο! 

Day off 

Μπορεί να αισθανόμαστε πως με την τακτική γυμναστική το σώμα μας μπαίνει σε μία “ρέγουλα”, εντούτοις οι μυϊκοί πόνοι μπορούν να είναι ένα προειδοποιητικό καμπανάκι του σώματος πως χρειάζεται ξεκούραση. Μην το αψηφάς: ίσα ίσα, με τακτικά day offs που επιτρέπουν την ξεκούραση του σώματος, η γυμναστική σου θα είναι και πιο αποτελεσματική. 

Φυσικά, αν οι μυϊκοί πόνοι επιμένουν σε βαθμό που μας εμποδίζουν να λειτουργήσουμε στη ρουτίνα μας, δε διστάζουμε να αναζητήσουμε βοήθεια και καθοδήγηση από το θεράποντα ιατρό μας. 

Πηγή: Mind Body Green 

Featured image: unsplash.com/@rominafa

You may also like